Απίστευτο νούμερο… Σε πόσους θα είχαν μεταδώσει τον ιό οι 408 θετικοί, εάν είχαν πάει σχολείο
Τη σημασία του εντοπισμού 236 θετικών στην Covid-19 μαθητών (98.965 ήταν οι αρνητικοί) και 172 εκπαιδευτικών (50.887 αρνητικοί) μπορεί να αντιληφθεί κανείς με τη χρήση των μαθηματικών μοντέλων, τα οποία μελετούν την εκθετική αύξηση του ιού στο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, με δείκτη μεταδοτικότητας Rt άνω του ενός, μόνο ένα δείγμα 200 ασυμπτωματικών θετικών στην Covid μαθητών, θα μπορούσε να είχε δώσει 3.620 κρούσματα σε 15 ημέρες!
“Διακόσιοι και παραπάνω μαθητές θετικοί μέχρι στιγμής, για τους οποίους πρέπει να δει κανείς ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιχνηλάτησής τους για να αποφανθεί”, σημειώνει ο Καθηγητής στο iatropedia και συμπληρώνει:
“Ωστόσο, με αυτόν τον δείκτη θετικότητας που έχουμε τώρα, δηλαδή το 1,1, σε πέντε μέρες θα δίναν άλλα 220 κρούσματα την ημέρα για τις επόμενες 5 μέρες. Και την επόμενη μέρα μετά τις πέντε μέρες, θα είχαμε 240 ανά ημέρα και μετά 264 ημερησίως για ακόμη πέντε μέρες. Πολλαπλασιάστε δηλαδή με 1,1 κάθε 5 ημέρες. Αλλά κάθε μέρα”.
Το ρίσκο που εγκυμονεί η εκθετική αύξηση του κορωνοϊού είναι τεράστιο για την πορεία της πανδημίας και για την κοινωνία, εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης:
“Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το ρίσκο που θα παίρναμε αν ανοίγαμε τα σχολεία χωρίς self test. Αυτοί οι διακόσιοι θα το μετέδιδαν σε άλλους μαθητές, που θα κολλούσαν θα το έφερναν στις οικογένειές τους. Ήταν ένα ρίσκο, με δείκτη μεταδοτικότητας άνω του ενός, όπως έχουμε τώρα”, λέει.
Η επίδραση του ανοίγματος της εκπαίδευσης στην πανδημία
Με τις πρώτες αναλύσεις των self test και τον δείκτη θετικότητας που θα προκύψει στον μαθητικό πληθυσμό -ο οποίος σε πρώτη φάση έχει διαμορφωθεί στο 0,27%- τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια πιο σαφή εικόνα για το ποια θα είναι η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων στην πανδημία:
“Θα το τρέξουμε μετά τις πρώτες αναλύσεις των self test. Για να δουλέψει ένα μοντέλο θέλει δεδομένα. Αλλιώς, απλώς υποθέτουμε… Έτσι κι αλλιώς σε δύο εβδομάδες θα κλείσουν πάλι τα σχολεία για Πάσχα. Ό,τι κι αν συμβεί στα σχολεία μετά θα “μαζευτεί”. Όμως εγώ δεν πιστεύω ότι με τη χρήση των self test κι αν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα έχουμε πολύ μεγάλη επίδραση στην πανδημία” αναφέρει ο κ. Τζανάκης.
Εάν αυτά τα 400 κρούσματα -με την επαλήθευση των τεστ στον μοριακό έλεγχο- αποδειχθούν θετικά “που λογικά δεν θα έχουν γίνει λάθη από τα self test, τότε καταλαβαίνετε ότι γίνεται δουλειά”, λέει ο ίδιος και συμπληρώνει “Ίσως έχουμε βρει το “κουμπί” να ανοίξουμε κι άλλες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας τα self test. Αυτό είναι το καλό” τονίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις