Σκέρτσος: Πότε επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Σε ποια επιπλέον περίπτωση επιτρέπεται
Στις εξαιρέσεις αναφορικά με την υπερτοπική μετακίνηση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.
Αναλυτικά, σε δηλώσεις του στον Σκάι, διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι στις περιπτώσεις ιδιώτη γιατρού.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
1. Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:
«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.». 2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.
Ποιες άλλες εξαιρέσεις ισχύουν για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα
Aπό και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται πως στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της σχετικής βεβαίωσης κίνησης ή SMS με κωδικό 5 και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ επίσης ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τους εμβολιασμούς, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους ένα ποσοστό 40% με 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και το τείχος ανοσίας για τον ευάλωτο πληθυσμό θα έχει χτιστεί. Ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 70% με 80%, κάτι που όπως σημείωσε θα έχει επιτευχθεί με άνεση.
Για την ινδική μετάλλαξη, και τα δυο κρούσματα που εντοπιστήκαν στην χώρα μας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι οι ειδικοί μελετούν ποσό σοβαρή είναι και πρόσθεσε ότι γίνονται εκτενείς έλεγχοι και στα σημεία εισόδου της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις