Αθηναϊκή Μετάλλαξη: Τι είναι και γιατί προβληματίζει τους ειδικούς
Σε εξέλιξη η έρευνα των επιστημόνων αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη - Πως ανταποκρίνεται στα εμβόλια
Έντονους προβληματισμούς έχει δημιουργήσει στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της αθηναϊκής μετάλλαξης, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μίξη της βραζιλιάνικης με την αφρικανική μετάλλαξη.
Σύμφωνα με την ίδια, τα συμπτώματα εκδήλωσης του κορωνοϊού είναι τα ίδια αυτό, όμως, που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το επίπεδο μεταδοτικότητας που φαίνεται να είναι πιο υψηλό καθώς και το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μετάλλαξη.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η αθηναϊκή μετάλλαξη έχει εντοπιστεί όχι στο 10% των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά στο 10% μιας ομάδας που εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Οι Έλληνες επιστήμονες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουν αποκωδικοποιήσει την αθηναϊκή μετάλλαξη οπότε και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.
Αναφορικά με την επικράτηση των μεταλλάξεων, η κ. Παγώνη τόνισε ακόμα ότι στη χώρα μας τη μεγαλύτερη μετάδοση έχει η βραζιλιάνικη μετάλλαξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά το άνοιγμα σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων επισημαίνοντας ότι το σύστημα δεν θα αντέξει τέταρτο lockdown.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως το περσινό και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά μάσκες και αποστάσεις.
Στην αθηναϊκή μετάλλαξη αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, με παρέμβαση της στον ΑΝΤ1.
Ερωτώμενη για το εάν αυτό το στέλεχος καλύπτεται από τα εμβόλια, σημείωσε πως δεν «υπάρχει μελέτη που να το δείχνει», ωστόσο εξήγησε πως τα «κομμάτια της μετάλλαξης που συνιστούν αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζονται, άρα, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζεται».
Σε ερώτηση αναφορικά με τις περιπτώσεις πολιτών που νόσησαν λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου έκανε λόγο για κάτι «πολύ σύνηθες».
«Η πρώτη δόση δεν καλύπτει πλήρως αλλά και ακόμη και η δεύτερη, 5-10 μέρες μετά τον εμβολιασμό, επίσης» είπε η καθηγήτρια.
Όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, το πιθανότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνουν μία δόση του εμβολίου μήνες μετά ή να μην κάνουν καθόλου, καθώς με τη μόλυνση είναι σαν να έκαναν τη δεύτερη δόση.
«Θα πρέπει να επιμένουμε λίγο να γίνουν μελέτες για αυτούς για να δούμε εάν θα χρειαστούν μία δόση 3 μήνες μετά τη νόσηση» είπε, ακόμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις