Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού δεν θα πιέσει ιδιαίτερα το Σύστημα της Υγείας με εξαίρεση τις περιοχές που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τέστ κορωνοϊού είναι απαραίτητο για ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο, όπως ειπώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Αντίθετα με τα μέτρα για ταξίδια με αεροπλάνο ή πλοίο, για τις χερσαίες μετακινήσεις με αυτοκίνητο ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, είπε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test, χωρίς να είναι υποχρεωτικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται στο ταξίδι προς τα νησιά:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

* Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Τα δικαιολογητικά

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Ελεύθερες οι χερσαίες μετακινήσεις

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Παπαευαγγέλου: Στη δίνη του κορωνοϊού οι νέοι

Ο συνωστισμός και η νυχτερινή διασκέδαση πυροδότησε νέα αύξηση των κρουσμάτων – κυρίως σε νέους – όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε στην ενημέρωση η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία χρονολογείται από το τέλη Ιουνίου και καταγράφεται σήμερα. Όπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκε ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων και καταγράφεται αύξηση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως νέους, καθώς πλέον τα 23 έτη είναι η διάμεσή ηλικία όσων μολύνονται, η οποία, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, έπεσε κατά μία δεκαετία σε μία βδομάδα.

Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών. Όπως είπε η καθηγήτρια, μικρή αύξηση παρατηρείται και στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 55 ετών, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα αύξηση στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα τεστ και οι εισαγωγές

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στον αυξημένο αριθμό των διαγνώσεων και είπε ότι το 51% των κρουσμάτων εντοπίστηκε μέσα από την διαδικασία του self test. Τα ενεργά κρούσματα στην χώρα σήμερα υπολογίζονται στα 9.000 και από αυτά τα 4.000 αφορούν την Αττική, ενώ η διάμεσή ηλικία τους είναι τα 22 έτη.
Κάθε μέρα καταγράφονται 48 περίπου εισαγωγές στα νοσοκομεία με μικρή αύξηση να εμφανίζουν οι εισαγωγές στην Κρήτη και στην Αττική. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ ένας στους 10 νοσηλευόμενος είναι κάτω των 24 ετών.

Όπως εκτίμησε η κυρία Παπαευαγγέλου, το τέταρτο κύμα, δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί εμβολιασμένοι. Τόνισε ότι το νέο κύμα θα είναι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νόσησης θα είναι μεγαλύτερος στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «υπάρχει μία πιθανότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε μία μετακύλιση των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικίες δηλαδή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κατ’ επέκταση αύξηση των νοσηλευόμενων σε αυτές τις ηλικίες».

Τι γίνεται με τη μετάλλαξη Δέλτα -121 κρούσματα

Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι μέχρι προχθές είχαν καταγραφεί 121 περιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής και αφορούσαν κυρίως ανθρώπους κάτω των 40 ετών. «Το 84% όσων έχουν την μετάλλαξη Δελτα είναι Έλληνες ενώ 13% των κρουσμάτων με Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος για τον κορονοιό».

Η κυρία Παπαευαγγέλου καλέσε για μία ακόμη φορά τους νέους να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές και όλους μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Που φοράμε μάσκα 

Όσον αφορά την ορθή χρήση της μάσκας η επιτροπή, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, «συστήνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς η μετάλλαξη Δ είναι εξαιρετικά μεταδοτική». Φοράμε μάσκα όταν πάμε και όταν φεύγουμε από ένα εστιατόριο. Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα πρέπει είναι στην τσάντα μας για να μας προφυλάξει την κατάλληλη στιγμή τόνισε και εξήγησε ότι η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το πόσοι είμαστε εμβολιασμένοι αλλά και πόσοι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων αλλά μείωση προς το παρόν κατά 21% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μειώθηκαν κατά 50% όσοι καταλήγουν από τη νόσο. Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι αυτή είχε ηδη εντοπιστεί σε 100 χώρες, ακόμα και σε απομακρυσμένες όπως η Αυστραλία.

Ο ίδιος προέβλεψε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που θα επικρατήσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, η οποία την διακρίνει, και τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία. «Τα εμβόλια ήδη έχουν προστατεύσει από χιλιάδες θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, είπε ότι η μάσκα δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται η χρήση της, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ιδίως της μετάλλαξης Δέλτα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook