Προφητικά ήταν τα λόγια του Υποδιοικητή 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλη Βαθρακογιάννη κατά την διάρκεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιπποκράτειου Πολιτείας τρία ολόκληρα χρόνια πριν.

Ήταν 18 Αυγούστου του 2018, όταν οι πυροσβέστες είχαν συγκεντρώσει τους 1000 κατοίκους της Ιπποκράτειου Πολιτείας και τους ενημέρωναν γι αυτά που θα έπρεπε να κάνουν ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες στη (δασική) πόλη τους.

Είχε αναφερθεί μάλιστα χαρακτηριστικά, όπως θα ακούσετε και στο βίντεο «είναι δεδομένο, ότι κάποια στιγμή εδώ θα έχουμε μια δασική πυρκαγιά.

Όπως είχε επισημανθεί από τους πυροσβέστες η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία δασική πόλη με έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, δυσκολία πρόσβασης στα πυροσβεστικά και πολλούς αδιέξοδους δρόμους. Τον Ιούλιο του 2018 είχαν ειδοποιηθεί σχετικά οι αρχές.

Στις 30 Ιουλίου 2018 είχαν προειδοποιήσει τις αρχές για τον επερχόμενο κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

«Κάθε βράδυ δεν κοιμόμαστε ήσυχοι»

Κάτοικος της περιοχής είχε αναφέρει ενδεικτικά στην κάμερα της ΕΡΤ: «Μετά το Μάτι, ανησυχήσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ευτυχώς έχουμε τους εθελοντές ευτυχώς, αλλά κάθε βράδυ δεν κοιμόμαστε ήσυχοι».
«Το Μάτι της Πάρνηθας»

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία είχε χαρακτηριστεί ως το «Μάτι της Πάρνηθας» από τους πυροσβέστες. Μία δασική πόλη χωρίς να έχει τα απαιτούμενα και να πληροί βασικές προϋποθέσεις.

• Έλλειψη αντιπυρικών ζωνών
• Δυσκολία πρόσβασης για τα πυροσβεστικά οχήματα
• Πολλοί αδιέξοδοι δρόμοι
Στην παρακάτω φωτογραφία, με κόκκινο χρώμα βλέπετε τους δρόμους που καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Τότε είχαμε κάνει εκτενή έρευνα στους κινδύνους που κρύβει η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, τόνιζε τότε ο Υποδιοικητής 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλης Βαθρακογιάννης .

Ήταν τέτοιο το εύρος της έρευνας μας που είχαμε κάτσει και είχαμε βρει μέσω του Google Earth τους δεκάδες δρόμους της περιοχής που οδηγούν σε αδιέξοδα και παρουσιάζει στο δελτίο ειδήσεων της η κρατική τηλεόραση.

Και αφού ορθά το Κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαν αποφασίσει πως από εδώ και στο εξής προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνετε στην ανθρώπινη ζωή και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα γίνεται είναι η εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν από τους πολίτες θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά επιπλέον ενεργειών τόσο για την προστασία των δασών όσο και των ζώων που ζουν σε αυτά.

Όπως για παράδειγμα την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την σηματοδότηση των περιοχών προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα μέσα διάσωσης και πυρόσβεσης πως να κινηθούν. Που έχει αδιέξοδα που είναι οι έξοδοι από τους οικισμούς προς τα που είναι η Εθνική Οδό προς τα που είναι η Βαρυμπόμπη (δεν γνωρίζουν όλοι την περιοχή καλά και οι επισκέπτες καθημερινά είναι εκατοντάδες).

Θα έπρεπε στους μικρούς και στενούς αδιεξόδους δρόμους να έχουν φροντίσει στο τελος τους να υπάρχει το κατάλληλο άπλωμα προκειμένου εάν μπει ένα πυροσβεστικό όχημα να μπορεί να κάνει επιτόπου αναστροφή και να διαφύγει και πολλά πολλά ακόμα μέτρα που εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αναφέρουμε.

Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αγκαλιασμένα σπίτια και πεύκα και εμείς να τα παρατηρούμε δίχως να φροντίζουμε να δώσουμε μια λύση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις