Για τις νομικές λεπτομέρειες της πολύκροτης δίκης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο διακεκριμένος ποινικολόγος και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλης Χειρδάρης.

Σχετικά με την απουσία της κατηγορούμενης στην πρώτη ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, σχολίασε πως δικαιούται ο κατηγορούμενος βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας να μην προσέλθει ο ίδιος στο δικαστήριο. Παλιότερα στην χώρα μας, υποχρεούτο να παρίσταται στην ο κατηγορούμενος στην δικαστική αίθουσα. «Επειδή όμως καταδικαστήκαμε επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί πλέον επιλογή του κατηγορουμένου και να μην παραστεί όπως και η σιωπή, δηλαδή να εμφανίζεται και να μην μιλάει. Αλλά θεωρώ ότι είναι και θέμα τακτικής. Δεν είναι επιβοηθητικό, όμως αν κάποιος καταδικαστεί και δεν είναι στο δικαστήριο μπορεί να παρατείνει την έκτιση της ποινής του με την έννοια ότι ή θα πρέπει να τον βρουν για να πάει στην φυλακή ή θα πρέπει να παραδοθεί».

Το να μην εμφανίζεται είναι μια επιλογή, σημείωσε ο κ. Χειρδάρης και σαφώς δεν είναι η ιδανικότερη. Είναι δυσμενέστερο να μην εμφανιστεί ο κατηγορούμενος, από πλευράς κρίσης του δικαστηρίου και εικόνας προς το δικαστήριο.

Σε σχέση με την ποινή η οποία μπορεί να επιβληθεί στην κατηγορούμενη, ο κ. Χειρδάρης τόνισε ότι υπάρχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο. «Εδώ έχουμε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η ανθρωποκτονία έχει ποινή είτε ισόβια, είτε από 10 έως 15 χρόνια κατ’ επιλογή του δικαστηρίου. Επειδή είναι απόπειρα εδώ, μειώνεται το πλαίσιο της ποινής, είναι από 5 έως 15 χρόνια και η έκτιση θα είναι πολύ χαμηλή, θα’ ναι τα 3/5, δηλαδή περίπου 6-7 χρόνια».

Ερωτηθείς ο ποινικολόγος, κατά πόσο είναι αποτρεπτικές τέτοιες ποινές για μελλοντικές αντίστοιχες πράξεις, απάντησε πως στην πλειονότητα των δυτικών χωρών, υπάρχει η μη έκτιση του συνόλου της ποινής. «Όμως όταν κάποιος κάνει μια παράνομη πράξη, δεν σκέφτεται πόσα χρόνια θα καθίσει στην φυλακή, το μόνο που τον παρεμποδίζει είναι η βεβαιότητα ότι θα συλληφθεί. Εάν υπάρχει αποτελεσματικότητα στις διωκτικές αρχές και αν θα τον συλλάβουν. Σε χώρες όπως στην Αμερική υπάρχει πολύ μεγάλη έκτιση ποινών. Τα ισόβια είναι πραγματικά ισόβια, αλλά υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα. Στην Νορβηγία από την άλλη, όπου οι ποινές είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την Ελλάδα, λιγότερο από το 1/3, είναι πολύ μικρή η εγκληματικότητα».

Σε σχέση με την απόφαση του συνηγόρου της υπεράσπισης να εξαιρεθούν από τη δίκη οι τρεις γυναίκες που κληρώθηκαν ως ένορκοι, ο κ. Χειρδάρης επιβεβαίωσε πως η υπεράσπιση έχει αυτό το δικαίωμα. «Όταν εκφωνείται το όνομα ενός ενόρκου, ο οποίος κληρώνεται, σηκώνεται και τον βλέπεις. Οι δικηγόροι βλέπουμε αν φαίνεται σκληρός. Αν είναι μια ευαίσθητη υπόθεση δεν επιλέγεις συνήθως γυναίκα, επειδή είναι πιο ευαίσθητες και επομένως προσπαθούμε να βρούμε κάποιον ο οποίος σε πρώτη όψη φαίνεται επιεικέστερος». Αυτό το δικαίωμα το έχει μόνο η υπεράσπιση.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, είπε πως στο δικαστικό σύστημα πρέπει να υπάρχει και η προστασία του θύματος και όντως υπάρχει. Όμως ο βασικός πρωταγωνιστής, πρόσθεσε, σε μια ποινική δίκη είναι ο κατηγορούμενος. Το πιο ευάλωτο κομμάτι της δίκης είναι ο κατηγορούμενος, ανεξαρτήτως του τι έχει κάνει, επομένως, έχει περισσότερα δικαιώματα από το θύμα στις ποινικές δίκες».

Στην ερώτηση αν σε δύο μήνες που ολοκληρώνεται το 18μηνο προφυλάκισης της κατηγορούμενης, θα έχει προλάβει να εκδικαστεί η υπόθεση, αυτό θα εξαρτηθεί είπε ο κ. Χειρδάρης, από το αν θα δικάζουν σε τακτική βάση. «Το θέμα είναι πόσες δικάσιμοι θα γίνουν εντός του διμήνου».

ertnews

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις