“Είναι σύνθετη η εικόνα μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Από τη μία πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε μία κανονικότητα, από την άλλη έχουμε τους εμβολιασμούς και ένα τοίχος ανοσίας το οποίο δεν επαρκεί. Βλέπουμε ότι αυτοί που πάνε στις ΜΕΘ και διασωληνώνονται είναι κατά 80% άτομα άνω των 60, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι”, δήλωσε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής αναφέρθηκε, επίσης, στα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Novavax λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στην πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού τόσο με τα εμβόλια όσο και με τα αντιικά χάπια και φάρμακα.
Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά του Novavax
“Tώρα έρχεται και το εμβόλιο της Novavax, το οποίο πολλοί που δεν είναι θετικοί ως προς τον εμβολιασμό θα το προτιμήσουν και τα αντιικά φάρμακα. Η επιστήμη κάνει πολλά πράγματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα”, δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου.
Έδωσε μάλιστα και περισσότερα στοιχεία για το νέο, πρωτεϊνικό εμβόλιο, έναντι του κορωνοϊού που σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας:
“Όσοι έχουν ένα άγχος για τα εμβόλια περιμένουν αυτό το εμβόλιο που είναι με την παλιά τεχνολογία. Έχει μεγάλο προφίλ ασφάλειας και ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έχει ένα μεγάλο προφίλ αποτελεσματικότητας. Μπορεί να χορηγηθεί και ως ενισχυτική δόση, αν έχεις κάνει τα άλλα δύο εμβόλια”, είπε. Στα αρνητικά του εμβολίου η κ. Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι είναι η μικρή διαθεσιμότητά του καθώς πολλές χώρες αγωνίζονται να το προμηθευτούν γιατί διατηρείται εύκολα στο ψυγείο.
Πολυπαραγοντικά τα αίτια των υψηλών θανάτων
Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό απωλειών από κορωνοϊό στη χώρα μας τόνισε ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. “Πιστεύω ότι δεν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία και δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε. Η Επιτροπή πρέπει να αναζητήσει πιο αναλυτικά τα στοιχεία και να γίνουν πιο αναλυτικές ερωτήσεις και τα δεδομένα σε κάθε περιοχή έτσι ώστε να δούμε τη σύγκριση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες και περιοχές”.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επέστησε την προσοχή στο να μη βλέπουμε μόνο τα νούμερα και να βγάζουμε συμπεράσματα. “Είμαστε, έτσι και αλλιώς, ένας αρκετά γηραιός λαός. Ένας λόγος είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων. Ένας άλλος λόγος είναι η οικονομική κρίση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και έχει επιδράσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμα και στη δημόσια υγεία παρόλο που οι υγειονομικοί δίνουν τον μέγιστο αγώνα αυτά τα δύο χρόνια”. Η κ. Ψαλτοπούλου ανέδειξε και το γεγονός ότι οι ασθενείς αργούν να αναζητήσουν θεραπεία.
Πόσο επηρεάζει η Όμικρον τους δείκτες της πανδημίας
Μιλώντας για τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που έχουν νοσήσει με την παραλλαγή Όμικρον η κ. Ψαλτοπούλου σχολίασε ότι “μέχρι στιγμής είχαμε 500.000 θανάτους χωρίς να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η εικόνα. Η Όμικρον επομένως και η Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτικές, μάλλον είναι λιγότερο θανατηφόρες αλλά δεν είμαστε πολύ σίγουροι”.
Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι “όλοι οι δείκτες της πανδημίας θα μειωθούν αρκετά και τις επόμενες εβδομάδες ευελπιστούμε να μειωθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι”. Όσον αφορά το long covid σύνδρομο επισήμανε ότι τα συμπτώματα που παραμένουν ταλαιπωρούν τους ασθενείς για πολύ καιρό. “Πάρα πολλά συμπτώματα που εμφανίζονται τόσο σε μεγάλους όσο και σε μικρούς. Θεωρητικά, όσο πιο βαρύ έχεις εμφανίσει τον Covid -19 , τόσο πιο βαρύ θα εμφανίσεις το long covid. Και στη χώρα μας πλέον έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα ιατρεία που μπορούν να πηγαίνουν άνθρωποι και να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα”.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όσοι εμβολιάζονται, πριν ή μετά τη νόσηση, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν long covid σύνδρομο.