Παγκόσμια συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη επικράτησε σε όλο το τελετουργικό της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ που μεταδόθηκε ζωντανά και σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής που κράτησε 70 χρόνια, όσα χρόνια η «Λίλιμπετ», όπως την αποκαλούσαν χαϊδευτικά έμεινε στο θρόνο κρατώντας τα ηνία της μοναρχίας στην Βρετανία.

Εκατομμύρια Βρετανοί είτε δια ζώσης είτε νοερά μέσα από τους δέκτες τους αλλά και άνιρωποι από κάθε γωνιά της Γης, «συνόδευσαν» τη βασίλισσα Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία, στον βασιλικό τάφο στο Γουίνδσορ, όπου τοποθετήθηκε μαζί με τον βασιλιά Φίλιππο.

Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Στο τέλος της λειτουργίας που έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, σύμβολα της μοναρχίας. Το σπάσιμο της ράβδου από τον αυλάρχη και η τοποθέτησή της μπροστά στο φέρετρο συμβολίζουν το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη. Χωρίς τα βασιλικά σύμβολα και υπό τη συνοδεία της γκάιντας, το φέρετρο βυθίστηκε στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο και η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία.


Λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 19:30), η βασιλική οικογένεια σε μια ιδιωτική τελετή , μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις κάμερες, παρέστη στον ενταφιασμό της βασίλισσας. Μαζί της τάφηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος, που πέθανε πριν από ένα χρόνο.

Οι παρευρισκόμενοι έψαλαν ξανά τον εθνικό ύμνο “God Save the King” και έτσι δόθηκε τέλος στη βασιλεία της Ελισάβετ Β’ ενώ αρχίζει και επίσημα αυτή του Καρόλου Γ’.

Στον ναό του Αγίου Γεωργίου η σορός της

Στην τελετή παρίστανται 2.000 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και βασιλείς ή αυτοκράτορες (ο ένας, της Ιαπωνίας).

Κορυφώνεται το τελετουργικό της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, αφού η σορός της έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Η σορός της βασίλισσας πέρασε στις 17:55 ακριβώς την πύλη του Κάστρου του Ουίνδσορ καλύπτοντας μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων. Εκείνη την στιγμή ρίχτηκε ένας κανονιοβολισμός και χτύπησε μια φορά η καμπάνα που σημαίνει ότι η Μονάρχης επέστρεψε στο σπίτι της.

Εκεί, την περίμεναν ακόμα και τα δύο αγαπημένα της σκυλιά, τα κόργκι.

Δείτε το βίντεο από το MEGA

Τη σορό της βασίλισσας υποδέχτηκαν και πάλι τα παιδιά της και τα εγγόνια της και τη συνόδευσαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εκεί όπου θα γίνει η δεύτερη τελετή και στη συνέχεια θα ταφεί δίπλα στον αγαπημένο της Φίλιππο.

Εκεί, απηύθυναν ύστατο στρατιωτικό χαιρετισμό αξιωματικοί από όλα τα σώματα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: O τελευταίος αποχαιρετισμός – Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στο Αββαείο του Γουέστμινστερ

Με τον εθνικό ύμνο «God save the King» ολοκληρώθηκε νωρίτερα  η τελετή της εξόδιος ακολουθίας της βασίλισσας Ελισάβετ που ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 11:00), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

https://www.youtube.com/watch?v=kfQThKaYe5E

Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και στη συνέχεια θα γίνει πομπή προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανάγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή: «Μην αφήνετε την καρδιά σας να να μπλεχτεί: πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε εμένα».

Περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της τελετής, είχαν φτάσει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ η Καμίλα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, ενώ, αρκετά νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Είχαν προηγηθεί φυσικά οι αφίξεις ξένων αξιωματούχων όπως ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, το ζεύγος Τζο και Τζιλ Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό. Στις 12.10 εισήλθαν στο αβαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Στις 12.10 εισήλθαν στο αβαείο οι πρώην πρωθυπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. Η σημερινή πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα, στις 11:31, περίπου την ίδια ώρα με τους γονείς της Κέιτ Μίντλετον και τον γιο της Καμίλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσκεκλημένων καταφθάνει με πούλμαν, με εξαίρεση τον Τζο Μπάιντεν, που έλαβε άδεια για να χρησιμοποιήσει την τεθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα του, και μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «είχε κολλήσει» στην κίνηση καθ’ οδόν προς το αβαείο. Ευτυχώς, το «The Beast» κατάφερε να ξεκολλήσει και να μεταφέρει έγκαιρα το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στην κηδεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις