Τουρκία: Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Ελλήνων που βίωσαν τον φονικό σεισμό (video)

Τον απόλυτο τρόμο ζουν από τα ξημερώματα χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Σηκώθηκαν έντρομοι μέσα στη νύχτα. Η γη δεν σταματούσε να σείεται, ακούν ακόμα στα αυτιά τα ουρλιαχτά των γυναικών και το κλάμα των παιδιών, λένε οι Έλληνες που έζησαν το φονικό σεισμό που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν .
Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Κολοβέτσιος, περιγράφει στο MEGA πώς σηκώθηκε έντρομος από το κρεβάτι μέσα στη νύχτα και έτρεξε για να γλιτώσει από τον σεισμό, όταν η δεύτερη σεισμική δόνηση σκορπίζει τον τρόμο.
«Κλαίγανε τα παιδιά, οι μαμάδες έτρεχαν όλοι για να φύγουν από την πολυκατοικία. Το μοναδικό που σκέφτεσαι είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, δεν μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε».
«Ήμουν μόνος μου με τον Θεό»
«Ήταν 4.15 κοιμόμουν δε θυμάμαι πώς ξύπνησα. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι όλο το κτίριο πήγαινε δεξιά και αριστερά. Κάθισα κάτω από το περβάζι της πόρτας και περίμενα να σταματήσει. Ήταν τόσο έντονο το κούνημα που νομίζαμε ότι η πολυκατοικία θα πέσει», ανέφερε ο Νίκος Καρύδας, προπονητής.
Ο Έλληνα προπονητής βρίσκεται στο Γκαζιαντέπ. Από τις 04.00 το πρωί είναι μέσα στο αυτοκίνητο μποτιλιαρισμένος σε τεράστιες ουρές αυτοκίνητων που περιμένουν να γεμίσουν βενζίνη τα οχήματά τους και να φύγουν μακριά στο αυτοκίνητο θα περάσει το βράδυ.
Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι
Σοκαρισμένος, με φωνή τρεμάμενη, με φωνή που σπάει, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αντιόχειας περιγράφει ότι άνθρωποι της κοινότητας βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια και περιμένουν κάποιον να τους σώσει.
«Εμείς είμαστε στα αμάξι. Δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια. Ο καιρός είναι πολύ δύσκολος βρέχει. Τα καταστήματα, τις εκκλησίες μας έχουν καταστρέψει. Στην Αντιόχεια έχουμε ακόμα άτομα της πολιτείας κάτω από τα σπίτια, περιμένουν να βγουν».
Την ώρα που μιλάει η γη σείεται κάτω από τα πόδια του.
«Τώρα γίνεται σεισμός».
Έσκαβαν με τα χέρια
Ήταν νύχτα όταν κατέβηκαν έντρομοι στον δρόμο. Άκουγαν μόνο φωνές. Με το πρώτο φως της ημέρας είδαν ανθρώπους να σκάβουν τα χαλάσματα με τα χέρια για να βρουν τους δικούς τους.
«Έσκαβαν με τα χέρια. Το ανθρώπινο ένστικτο σε οδηγεί».
Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα κόμματα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον tουρκικό λαό.
«Πρώτη έννοια μας πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που βρίσκονται στα συντρίμμια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημείωσε: «Η σκέψη μας είναι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων».
21 πυροσβέστες, μέλη της ΕΜΑΚ, έχουν μεταβεί στην Τουρκία για να βοηθήσουν στην έρευνα και διάσωση μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Ολες οι Ειδήσεις
- Ο Big Brother πάντα τραβάει το μάτι… Πρεμιέρα την Κυριακή 27 Απριλίου στις 21:00, στον ΣΚΑΪ – Βίντεο
- Πρώτη η Ράνια Τζίμα και το δελτίο ειδήσεων του MEGA – Αναλυτικά η τηλεθέαση
- H Δώρα Παντέλη υποδέχεται την Γεωργία Καλτσή στο ΣΤΟ «ONE ON ONE», απόψε στο OPEN
- Το ΣΚΡΑΤΣ συναντά την υψηλή ραπτική στο 63ο Αthens Fashion Week – Τα outfits που διεκδίκησαν το βραβείο “Best SCRATCH Designer”
- ACTION 24: Η Μιμή Ντενίση καλεσμένη στο «Καλύτερα Αργά», απόψε τα μεσάνυχτα – Δείτε το τρέϊλερ
- Το MyREWARDS του opaponline.gr κλείνει έναν χρόνο και γιορτάζει με καθημερινά έπαθλα* και εκπλήξεις*
- Δίκη Φιλιππίδη: «Δεν είναι βιαστής, τον αγαπώ βαθιά», είπε η σύζυγος του – Η αποκάλυψη για το εγκεφαλικό
- Ιωάννα Τούνη: Απαντά στα σχόλια για τα πάρτι porta potty μετά τις αναρτήσεις της από το Ντουμπάι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook