«God save the King»! Ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς και αμέσως μετά το στέμμα φόρεσε και η Καμίλα.

Στις 14.00 ώρα Ελλάδος, ο Κάρολος στέφθηκε και επίσημα βασιλιάς, φορώντας το βαρύ στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Η Καμίλα στέφθηκε επίσης βασίλισσα αμέσως μετά και πήρε το σκήπτρο

Αμέσως μετά τον Κάρολο, σειρά είχε η Καμίλα να στεφθεί βασίλισσα και να παραλάβει το σκήπτρο. Η Καμίλα φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, από το 1911.

Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.

https://www.youtube.com/watch?v=g8HVnAXZI1I

“Ευχαριστώ Γουίλιαμ”
Αφού ο Γουίλιαμ ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στον βασιλιά και πατέρα του, τον φίλησε τρυφερά στο μάγουλο.
Μετά τη συγκινητική στιγμή, ο βασιλιάς Κάρολος, “μουρμούρισε”: “Σε ευχαριστώ Γουίλιαμ”.

Η στιγμή  που «καλύφθηκε» ο βασιλιάς για το Άγιο μύρο
Με το Άγιο μύρο ο βασιλιάς Κάρολος έλαβε το χρίσμα κατά την τελετή στέψης του ωστόσο ήταν η μόνη στιγμή στην τελετή, που δεν μπορούσε να δει το κοινό, αφού τον «κάλυψαν» από τις κάμερες με να περίτεχνο ύφασμα – παραβάν.

Ο όρκος του διαδόχου
Κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου, ο διάδοχός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, γονάτισε για να αποτίσει φόρο τιμής.

«Εγώ, ο Γουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας, ορκίζομαι πίστη σε εσένα, αφοσίωση και αλήθεια θα σου φέρω», ανέφερε.

Ο πρίγκιπας Louis μάλλον… βαριόταν στην τελετή στέψης του παππού του

Ο μικρός πρίγκιπας Louis για ακόμα μια φορά, τράβηξε τα φλας των φωτογράφων με τις γκριμάτσες του στην τελετή στέψης του παππού του.

Ο μικρούλης απαθανατίστηκε να… χασμουριέται κατά την άφιξή του μαζί με την αδερφή του Charlotte στο Westminster Abbey.

Αργότερα, κοίταζε απορημένος την μητέρα του, που προσπαθούσε να τηρήσει το αυστηρό πρωτόκολλο στην τελετή στέψης. Και μετά… χασμουριόταν ξανά.

Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.

https://www.youtube.com/watch?v=NhdYekLrIqM&t=1s

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιελάμβανε το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιλαμβάνει 444 πολύτιμους λίθους.

Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η στέψη της Καμίλα

Μετά και την ενθόνιση του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τον συνόδευε ο πρίγκιπας Τζορτζ

Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ έφτασαν στις 12:53 ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα. Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή του βασιλικού ζεύγους, ηλικίας 9-13 ετών.

Μετέβησαν στο Αββαείο με την Αδαμάντινη άμαξα

Το βασιλικό ζεύγος μπήκε νωρίτερα στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββατίο. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.


Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.

Η παρέλαση του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλας

Η παρέλαση του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλας μέσα στην άμαξα από το Αββαείο Γουεστμίνστερ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ανάκτορα Μπάκιγχαμ: Ο χαιρετισμός του βασιλιά Καρόλου στο πλήθος
Μετά το τέλος της τελετής στέψης το βασιλικό ζεύγος αναχώρησε από το Αββαείο για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου βγήκαν  στο μπαλκόνι για τον καθιερώμενο χαιρετισμό.

Χιλιάδες Βρετανοί μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ περίμεναν για τον χαιρετισμό του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις