Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσκεψη του στην Γερμανία - Τεράστιες οι ζημιές σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και τράπεζες.

Πάνω από 1300 συλλήψεις έγιναν στη Γαλλία με τα βίαια επεισόδια να μην έχουν τέλος, με τους πρωταγωνιστές να είναι στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, μεταξύ 14 και 17 ετών.

Η Γαλλία φλέγεται, μετά τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά, παρά τους 45.000 αστυνομικούς που έχει κατεβάσει η κυβέρνηση στους δρόμους και τα έκτακτα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και “χειρόφρενο” στα ΜΜΜ.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία και να παραμείνει στο Παρίσι, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί μια σειρά μέτρων για να βάλει φρένο στα επεισόδια που έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες γαλλικές πόλεις. Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί έκανε σήμερα το απόγευμα νέες ανακοινώσεις και προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων!


Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν σήμερα στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!

Η οικογένεια του Ναέλ ζήτησε ιδιωτικότητα στο πένθος της 

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η κηδεία του δολοφονημένου Ναέλ στη Γαλλία.

Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του από αστυνομικά πυρά, ο 17χρονος κηδεύτηκε στην πόλη του, την Νταντέρ, σε κλίμα συγκίνησης αλλά και οργής.

Αν και η οικογένειά του είχε ζητήσει να μην παραστούν ούτε δημοσιογράφοι αλλά ούτε και διαδηλωτές, χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» για να τον αποχαιρετήσουν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια του 17χρονου κάλεσαν τα Μέσα και τους πολίτες να μην παρευρεθούν στην κηδεία και να σεβαστούν την ιδιωτικότητά της αυτή τη στιγμή.

«Το Σάββατο 1 Ιουλίου θα είναι ημέρα πένθους για την οικογένεια του Ναέλ», έγραψαν και υπογράμμισαν «τη σημασία του να δοθεί στην οικογένεια που πενθεί η ιδιωτική ζωή και ο σεβασμός που χρειάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Η τελετή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ξεκίνησε το πρωί με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.

Στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς, όπως μετέδωσε η Le Monde, χιλιάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, άλλοι με σκούτερ και άλλοι πεζοί, για να προσευχηθούν για τον Ναέλ. Μάλιστα, το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι δημοτικές υπηρεσίες τοποθέτησαν απαγορευτικές μπάρες και διαγραμμίσεις προκειμένου να μπορέσουν η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του 17χρονου να μπουν στον ναό ενώ αργότερα το φέρετρο βγήκε με δυσκολία από το τζαμί.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Allahou akbar» και «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Όταν ένας νεαρός άνδρας προσπάθησε να τραβήξει πλάνα με το κινητό του τηλέφωνο δέχτηκε την παρατήρηση ενός μεγαλύτερου: «Τι τραβάς; Αν ήταν ο αδελφός σου, θα τραβούσες;», τον ρώτησε.

Μετά την προσευχή στο τζαμί ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο Μον Βαλεριέν. Στην είσοδό του δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του Ναέλ.
«Ας αναπαυθεί η ψυχή του και ας αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθα για να στηρίξω τη μητέρα του, ήταν το μοναχοπαίδι της», δήλωσε στο AFP κάτοικος της Ναντέρ.

Επεισόδια και διαδηλώσεις
Ο 17χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικό την Τρίτη 27 Ιουνίου. Ο θάνατός του προκάλεσε ταραχές και λεηλασίες σε όλη τη Γαλλία.

Η οργή της νεολαίας ξεχειλίζει, με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στα προάστια του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να συνεχίζονται για τέταρτο 24ωρο ενώ η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους.

Μασσαλία, Ρουέν, Νάντη, Λυόν και Λιλ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης.

Οδομαχίες, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων εκτός από συγκρούσεις καταγράφονται στη Λυόν. Στη Μασσαλία, οι διαδηλωτές έκλεψαν όπλα ενώ εισέβαλαν και στο κτήριο του Χρηματιστηρίου.

Το ξέσπασμα με αφορμή τη δολοφονία του Ναέλ από αστυνομικό ξυπνάει μνήμες της εξέγερσης του 2005.

Οι συνθήκες που ζει και μεγαλώνει η φτωχή νεολαία της Γαλλίας, παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, δεν έχουν βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς παραμένουν περιθωριοποιημένοι από τα δικαιώματα που έχουν τυπικά ως Γάλλοι πολίτες.

Οι διακρίσεις εις βάρος τους συνεχίζονται ενώ τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι κανονικότητα στις γειτονιές τους και συχνά, όπως τώρα, λειτουργούν ως η σπίθα που ανάβει το φυτίλι.

Ποιος ήταν ο 17χρονος
Ο Ναέλ έμενε με τη μητέρα του στη Ναντέρ, σε μέρος όπου κάποτε στέγαζε τη μεγαλύτερη παραγκούπολη για Αλγερινούς μετανάστες. Δεν είχε γνωρίσει τον πατέρα του. Δούλευε ως ντελιβεράς, ενώ έπαιζε ράγκμπι με την ομάδα Pirates της Ναντέρ. Είχε γραφτεί στο κολέγιο Σουρεσνέ για να γίνει ηλεκτρολόγος, ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ, δεν παρακολουθούσε συχνά τα μαθήματα.

Η ζωή του ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη αφού λόγω της καταγωγής του (Γαλλο-αλγερινός) είχε υποβληθεί σε πέντε αστυνομικούς ελέγχους μέσα σε δύο χρόνια, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έπρεπε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων με την κατηγορία της «αποτυχίας συνεργασίας με τις Αρχές».
Κατηγορούνταν ακόμη για κατάχρηση προσωρινής άδειας οδήγησης αφού στη Γαλλία μπορείς να οδηγήσεις ασυνόδευτος από τα 18 και μετά,

Την περασμένη Τρίτη ο Ναέλ έκανε την τελευταία βόλτα του αφού ενώ βρισκόταν μαζί με άλλα δύο άτομα σε αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό.

Ο εισαγγελέας της Ναντέρ ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε, η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό «δεν δικαιολογείται» και ότι θα του απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ανακοίνωσε επίσης ότι από την τοξικολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν προέκυψε ότι ο 17χρονος οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, ούτε και ο συνοδηγός του, ενώ ένα τρίτο άτομο, το οποίο ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και διέφυγε, αναζητείται.

Ο απολογισμός από τις καταστροφές λόγω των επεισοδίων 

Σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές περισσότερα από 1350 αυτοκίνητα και 230 κτίρια έγιναν στάχτη. Οι κλήσεις που δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία για πυρκαγιές, ξεπέρασαν τις 2500.

Στη Μασσαλία όχλος νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έκαψαν ακόμη και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Νότου.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία και 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάλεσε το Σάββατο τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν γρήγορα και με τις χαμηλότερες εκπτώσεις τους πληγέντες εμπόρους λιανικής και τους επιχειρηματίες.

«Η αποζημίωση πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει περίπου 250 καπνοπωλεία, 250 τράπεζες και 200 σούπερ μάρκετ. «Ζητήσαμε από τους ασφαλιστές να είναι όσο το δυνατόν πιο απλοί στον χειρισμό των διαδικασιών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις