Σε εξέλιξη το τουρκικό παζάρι για τα F 16 με αντάλλαγμα την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τα μηνύματα του Τζο Μπάϊντεν σε Ελλάδα και Τουρκία για τους εξοπλισμούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με Tούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που γίνεται στη Λιθουανία, στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου .

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος στον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά ότι αυτά τα βήματα δεν αρκούν καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνέχισαν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Με αφορμή την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάϊντεν έδωσε συνέντευξη στο CNN όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ , στην αντίδραση της Τουρκίας, στα F16 και στην Ελλάδα.

Ο Τζο Μπάϊντεν δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής του NATO πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ουγγαρίας. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, αφού το «εμπόδιο» είναι η αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Τουρκίας του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».
Και συμπλήρωσε: «Αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

Αμερικανοί βουλευτές στον Μπλίνκεν: Να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας

Παρέμβαση στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν έκαναν έξι Αμερικανοί βουλευτές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Οι βουλευτές ζητούν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Στην επιστολή τους, οι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επισημαίνουν ότι ο εποπτικός μηχανισμός θα μπορεί να παγώσει, να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρώσει τη μεταφορά των μαχητικών, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Επίσης, επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα δεν θα προβεί σε ενέργειες που υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Φρανκ Παλόνε, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Συνάντηση Δένδια – Όστιν για τα F35 μετά την αμερικανική παρέμβαση για τα τουρκικά F16

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν αναμένεται να έχουν συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εκεί η ελληνική πλευρά μέσω του Νίκου Δένδια αναμένεται να συζητήσεις το ζήτημα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F35.

Όλα αυτά την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τις συμμαχικές χώρες, για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Επομένως, στη συνάντηση των δύο υπουργών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω συνδρομή της χώρας μας στην ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία…. Όπως γνωστοποίησε -μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter- ο κ. Δένδιας “στο επίκεντρο” βρέθηκαν ” η αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στην Ουκρανία”.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις