Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους καθώς η ηφαιστιακή λάβα μπήκε στην πόλη καταστρέφοντας στο διάβα της

Η κοινότητα του Γκρίνταβικ τoυς τελευταίους μήνες βιώσει τις αδυσώπητες δυνάμεις της φύσης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά γιατί η Ισλανδία αποκαλείται συχνά «Γη της Φωτιάς και του Πάγου».

https://www.youtube.com/watch?v=OHUvFvOJD20

Τρία σπίτια στη νοτιοδυτική Ισλανδία καταστράφηκαν αυτόν τον μήνα όταν λιωμένη λάβα εκτοξεύτηκε μέσα από δύο ρωγμές που δημιουργήθηκαν από το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi.

Το Γκρίνταβικ, το άλλοτε πολύβουο ψαροχώρι με αθλητικές ομάδες και νεανικό πληθυσμό, τώρα είναι άδειο. Οι άνθρωποι της έχουν τραπεί σε φυγή και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την συνειδητοποίηση ότι μπορεί να μην μπορέσουν ποτέ να ζήσουν ξανά εκεί.

Τόσο αβέβαιο είναι το μέλλον τους, μια γυναίκα είπε ότι θα ήθελε το σπίτι της να είχε καταπιεί η λάβα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η χερσόνησος – περίπου όσο το μέγεθος των West Midlands στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχει γίνει μάρτυρας πέντε ηφαιστειακών εκρήξεων.

Στις 10 Νοεμβρίου, αντιμέτωπες με έναν ανησυχητικό αριθμό σεισμών και υποψίες για μάγμα κάτω από την πόλη, οι αρχές της Ισλανδίας διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 3.800 κάτοικοι.

Τις επόμενες ημέρες έγινε σαφές ότι πολλά σπίτια είχαν καταστραφεί εντελώς από τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι ήλπιζαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς η συχνότητα των σεισμών μειώθηκε – αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκίνησε μια ισχυρή έκρηξη στην κοντινή σειρά κρατήρωνπου διήρκεσε τρεις ημέρες.

Τραγωδία σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου όταν ένας άνδρας που εργαζόταν στην πόλη έπεσε μέσα από μια από τις χαραμάδες. Μετά από σύντομη έρευνα, η επιχείρηση διεκόπη λόγω των κινδύνων.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια άλλη έκρηξη ξεκίνησε επικίνδυνα κοντά στο Γκρίνταβικ.

Από το κεντρικό κέντρο διοίκησης της Ισλανδικής πολιτικής προστασίας στο Reykjanesbaer, είδα τη ζωντανή τροφοδοσία της έκρηξης από τη σειρά κρατήρων Sundhnuks.

Τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υψώσει προστατευτικά τείχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ροή λάβας προς το Grindavik και τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi.

Τις πρώτες ώρες οι προστατευτικοί τοίχοι αποδείχθηκαν χρήσιμοι, αν και η σχισμή είχε σε κάποιο βαθμό ανοίξει μέσα από έναν από τους τοίχους.

Αυτό σήμαινε ότι λίγη λάβα έρεε προς την πόλη, αλλά τα τείχη κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της μακριά, περιγράφει ο δημοσιογράφος.

Γύρω στο μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου, παρακολουθούσα μαζί με άλλους δημοσιογράφους δίπλα στα προστατευτικά τείχη στο Γκρίνταβικ, όταν εγώ και άλλοι είδαμε τον καπνό να εμφανίζεται πίσω από τα τείχη, από την ίδια την πόλη.

Το τεράστιο μέγεθος των προστατευτικών τοίχων μας εμπόδιζε να δούμε τι προκαλούσε τον καπνό. Ωστόσο, ένα απόκοσμο συναίσθημα με εντυπωσίασε ότι αυτό μπορεί να ήταν μια άλλη σχισμή που ανοίγει πίσω από τους τοίχους, αφήνοντας την πόλη εντελώς απροστάτευτη. Στα επόμενα λεπτά, αυτοί οι φόβοι μου έγιναν αντιληπτοί.

Έφυγαν καθώς η λάβα χύθηκε στην πόλη – και μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ .Μια σχισμή είχε ανοίξει λιγότερο από 100 μέτρα μακριά από σπίτια στο Γκρίνταβικ και καθένας που μίλησα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τώρα δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθούν τα σπίτια.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή που είχε δει η Ισλανδία εδώ και 51 χρόνια.

Πηγή: BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις