Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο δράστης συνελήφθη.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο πυροβολήθηκε μπροστά από ένα πολιτιστικό κοινοτικό κέντρο στην πόλη Χάντλοβα, όπου είχε πραγματοποιηθεί κυβερνητική συνεδρίαση, αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε 4 πυροβολισμούς και τραυματίστηκε στην κοιλιά και το στήθος σε πόλη 150 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε κρίσιμη κατάσταση και για τον λόγο αυτό μεταφέρεται με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Banska Bystrica καθώς η μεταφορά του στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα θα ήταν επιβαρυντική για εκείνον.


Ο Σλοβάκος ηγέτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times δημοσιογράφος που βρισκόταν κοντά στο σημείο άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς, τον είδε να πέφτει και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από την ασφάλεια ενώ δεν υπάρχει ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάστασή της υγείας του.

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη από ερασιτεχνικό βίντεο:

Κατά τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό σταθμό TA3 ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας χτυπήθηκε στην κοιλιά.

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις και οι καταδίκες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από αρχηγούς κρατών. Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι πρόεδρος του κομμουνιστικού κόμματος «Κατεύθυνση – Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία» και ξεχώρισε για τη φιλορωσική και αντιδυτική ρητορική του.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε έχει καταλάβει διάφορες σημαντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας σε τρεις διαφορετικές θητείες: 2006-2010, 2012-2018 και ξανά από το 2023 μέχρι σήμερα.

Ο Φίτσο είναι γνωστός για τις λαϊκιστικές του θέσεις και την ικανότητά του να πλοηγείται στα πολύπλοκα πολιτικά νερά της Σλοβακίας, διαθέτοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, η θητεία του δεν κύλησε χωρίς αντιπαραθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για διαφθορά και εμπλοκή σε πολιτικές κρίσεις, όπως η κρίση που προκλήθηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak, η οποία οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησής του το 2018.

Με την ακροδεξιά ρητορική του, κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, επιστρέφοντας στη θέση του πρωθυπουργού το 2023.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook