Πολλά προϊόντα που πουλά η Shein βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, όπως προκύπτει από έρευνες των αρχών της Σεούλ. Για παρ’αδειγμα ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε περισσότερα από 400 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα χημικών ουσιών που έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Παιδικά προϊόντα που πωλούνται από τον κολοσσό διαδικτυακών αγορών Shein, που ιδρύθηκε από την Κίνα, περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, δήλωσε την Τρίτη (28 Μαΐου) η κυβέρνηση της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Η Shein, με έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία από μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές.

Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη οδήγησε επίσης σε αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών και των προτύπων ασφαλείας, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα – όπου οι αρχές της Σεούλ πραγματοποιούν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις ειδών που πωλούνται από πλατφόρμες όπως οι Shein, Temu και AliExpress.

Στον τελευταίο γύρο των ερευνών, επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πουλούσε η Shein, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παπουτσιών, δερμάτινες τσάντες και ζώνες και βρήκαν πολλά να περιέχουν υψηλές ποσότητες φθαλικών ενώσεων .
Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν τα πλαστικά.

Ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε 428 φορές πάνω απί τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλικών ενώσεων – τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων της Σεούλ – και τρεις τσάντες είχαν ποσότητες έως και 153 φορές υψηλότερες από το όριο, δήλωσε η κυβέρνηση της πόλης.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως για να μαλακώσουν το πλαστικό και βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα, όπως δοχεία, προϊόντα ομορφιάς και παιχνίδια.

Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και προβλήματα γονιμότητας.

Ο αξιωματούχος της πόλης της Σεούλ Park Sang-jin είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ζήτησαν την αφαίρεση αυτών των προϊόντων από την πώληση και είπε ότι από τότε που η πόλη άρχισε τις επιθεωρήσεις τον Απρίλιο, οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν συμμορφωθεί με τέτοια αιτήματα.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν επιθεωρήσει 93 προϊόντα και διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν τοξικές ουσίες.

Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν παιδικά ρολόγια και μολύβια χρωματισμού. Σε απάντηση ερωτημάτων από το CNA, η Shein είπε ότι παίρνει την ασφάλεια των προϊόντων “πολύ σοβαρά”. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πλατφόρμας σημείωσε επίσης ότι «Οι προμηθευτές μας πρέπει να συμμορφώνονται με τους ελέγχους και τα πρότυπα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή και συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς εταιρείες δοκιμών τρίτων… για να εγγυηθούμε την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι μόλις γνωστοποιηθεί παράπονο, «τα προϊόντα αποσύρονται αμέσως από τα site» ώστε να διεξαχθεί έρευνα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αν αποδειχθεί ότι έχουν παραβιασθεί οι κανόνες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις