Την πρώτη καταδίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ για ποινικά αδικήματα σηματοδοτεί η απόφαση του σώματος των ενόρκων της Νέας Υόρκης. Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του καλούν σε ταραχώδεις συγκεντρώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, για 34 κακουργηματικές κατηγορίες, στην υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα παράνομο».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Τραμπ κατηγορείται για παραποίηση των αρχείων καθώς προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή της Ντάνιελς, δωροδοκώντας την με 130.000 δολάρια, ώστε να μην μιλήσει δημόσια για τη σχέση του μαζί της.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι συμμετείχε σε μια παράνομη συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των προεδρικών εκλογών του 2016 και ένα παράνομο σχέδιο για την καταστολή αρνητικών πληροφοριών, που περιελάμβανε απόκρυψη του χρηματισμού της πορνοστάρ για να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

Το σώμα των ενόρκων της Νέας Υόρκης στήριξε την απόφαση κατά του Τραμπ στο σκεπτικό ότι παραποίησε ή προκάλεσε την παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων «με πρόθεση να εξαπατήσει», αλλά και ότι το έπραξε με πρόθεση να διαπράξει ή να αποκρύψει άλλο έγκλημα. Αυτό το δεύτερο στοιχείο -η πρόθεση διάπραξης ή απόκρυψης άλλου εγκλήματος- είναι που αναβαθμίζει τις κατηγορίες σε κακουργήματα.

Τραμπ: Είμαι αθώος, ντροπιαστική απόφαση

Σε μια 40λεπτη συνέντευξη Τύπου στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε λέγοντας «αν μπορούν να το κάνουν αυτό σε μένα, μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε» πριν συνεχίσει να επικρίνει τον «εξαιρετικά συγκρουσιακό δικαστή» που προήδρευσε.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον «τον πιο χαζό πρόεδρο που είχαμε ποτέ», ενώ, χαρακτήρισε «άσχημη» την εντολή φίμωσης που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Είμαι το κορυφαίο πρόσωπο για την προεδρία και βρίσκομαι υπό εντολή φίμωσης από έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να βάλει δύο προτάσεις μαζί» συμπλήρωσε εμφανιζόμενος να αναφέρεται στον δικαστή Χουάν Μερτσάν.
«Δεν κάναμε τίποτα λάθος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, είπε ότι «η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», αναφερόμενος στις εκλογές.

«Όλοι ξέρουν τι συνέβη εδώ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τον Μπάιντεν.

«Αυτό έγινε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να πληγώσει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο», υποστηρίζοντας ότι έστησε την όλη υπόθεση σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης .
Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η δίκη ήταν «στημένη» και επέκρινε την απόφαση να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισής του για αλλαγή τόπου διεξαγωγής. «Οι μάρτυρες της πλευράς μας κυριολεκτικά σταυρώθηκαν», συνέχισε.

Αποκαλώντας τον εισαγγελέα του Μανχάταν «διεφθαρμένο», ο Τραμπ στη συνέχεια κατήγγειλα την «ανεξέλεγκτη» εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη, υπενθυμίζοντας μια πρόσφατη επίθεση σε ένα McDonald’s εκεί.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι «θα πολεμήσουμε», προσθέτοντας: «Θα ασκήσουμε έφεση για πολλά διαφορετικά πράγματα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο φυλάκισής του, λέγοντας: «Κανονικά θα έλεγα ‘αυτός είναι γέρος’, αλλά δεν νιώθω 77», είπε.

Αντιμέτωπος με ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκισης για κάθε κατηγορία 

Εναπόκειται στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να αποφασίσει εάν η τιμωρία του θα περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης η πρόστιμο.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου, στις 10:00 (τοπική ώρα• 17:00 ώρα Ελλάδας), στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην εισαγγελία για να ανταπαντήσει.

Η ημερομηνία είναι κοντά στην Εθνική Συνέλευση των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.

Οργή και απειλές από τους υποστηρικτές του Τραμπ

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξοργισμένοι από την καταδίκη του από σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάρυναν, γέμισαν ιστότοπους που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο με εκκλήσεις για ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook