Πομπέο: Κατηγόρησε την Κίνα για «γενοκτονία» των μουσουλμάνων
Η κίνηση της Τρίτης είναι η τελευταία σε μια σειρά βημάτων που έχει κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Κίνας.
Μόλις λίγες ώρες πριν από τη λήξη της θητείας του και την ανάληψη της εξουσίας από τον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ξεσπάθωσε για άλλη μια φορά κατά της Κίνας.
Αυτή τη φορά ο Πομπέο διακήρυξε ότι οι πολιτικές της Κίνας στους μουσουλμάνους και σε εθνικές μειονότητες στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «γενοκτονία».
Ο χαρακτηρισμός αυτός που σπάνια χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει ηχηρή απάντηση από το Πεκίνο. Για την κίνηση αυτή δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το επιτελείο του Μπάιντεν, αν και τόσο εκείνος όσο και μέλη της ομάδας του για θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ένα τέτοιο χαρακτηρισμό.
«Μετά από προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων, καθόρισα ότι η ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του ΚΚΚ (σ.σ. Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), έχει διαπράξει μια γενοκτονία εναντίον κυρίως των μουσουλμάνων Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.
«Πιστεύω ότι αυτή η γενοκτονία είναι σε εξέλιξη και ότι γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης των Ουιγούρων από το κινεζικό κομματικό κράτος», πρόσθεσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017.
Η απόφαση αυτή του Πομπέο δεν συνοδεύεται από άμεσες επιπτώσεις, αν και οι νομικές επιπτώσεις σημαίνουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να το λάβουν υπόψη κατά τη διαμόρφωση πολιτικής έναντι της Κίνας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εφαρμόσει μια σειρά κυρώσεων εναντίον ανώτερων στελεχών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κρατικών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν την αρχιτεκτονική καταστολής σε ολόκληρη τη Σινγιάνγκ.
Πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην καταστολή υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο χαρακτηρισμός της γενοκτονίας σημαίνει ότι τα μέτρα θα είναι πιο εύκολο να επιβληθούν.
Επίσης, η αμερικανική απόφαση σημαίνει ότι άλλες χώρες πρέπει να σκεφτούν καλά πριν επιτρέψουν σε εταιρείες να προβούν σε εμπορικές συναλλαγές με την Σιντζιάνγκ, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας από την Σιντζιάνγκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις