Τέλος στο πολυετές δικαστικό θρίλερ με τον ιδρυτή των WikiLeaks που μετά από 5 χρόνια αποφυλακίστηκε για να ομολογήσει την ενοχή του για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στις ΗΠΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί πέντε χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη ότι ο 52χρονος συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο 52χρονος Αυστραλός αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πρόκειται να δηλώσει αύριο, Τετάρτη (26.06.2024), ένοχος για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων μέσω της πλατφόρμας WikiLeaks, με αντάλλαγμα να του επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα του την Αυστραλία, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική Οδύσσεια 14 ετών.

Ειδικότερα, ο Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να δικαστεί από δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!» δήλωσε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας» σε όσους έχουν κινητοποιηθεί «εδώ και χρόνια» για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Ποιος είναι ο Τζουλιάν Ασάνζ
Ο Ασάνζ είναι ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks που αποκάλυψε κυβερνητικά μυστικά σε όλο τον κόσμο, κυρίως διέρρευσε απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά αρχεία που σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία είτε υπό κράτηση είτε κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του – πρώτα στη Σουηδία για να απαντήσει σε κατηγορίες για βιασμό και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook