Στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου θα κριθούν οι συμμαχίες. Οι πρώτες δηλώσεις από Μακρόν και Λεπέν

Προβάδισμα για την παράταξη της Μαρίν Λεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι Γάλλοι, εν μέσω κλίματος πόλωσης, προσήλθαν -με μεγάλη συμμετοχή- στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά, στις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Συγκεντρώνοντας το 34,2% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμόTF1.
Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Ωστόσο,. σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κόμμα τξς Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του γαλλικού Τύπου δίνουν 230 – 280 έδρες στην Μαρίν Λεπέν στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση (χρειάζεται 289 για να σχηματίσει κυβέρνηση), 125 – 165 έδρες στο «Νέο λαϊκό μέτωπο» του Μελανσόν και μόλις 30 – 70 έδρες στοννυν Πρόεδρο της Γαλλίας, που είναι ο μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης! Η Λεπέν χρειάζεται 289 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, έχει δηλώσει πως θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με απόλυτη πλειοψηφία.

Μακρόν: «Μέτωπο κατά της Λεπέν»

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε γραπτή δήλωσή του είπε ότι η αυξημένη συμμετοχή δείχνει την θέληση «να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα «δημοκρατικό μέτωπο» έναντι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

«Η δημοκρατική επιλογή τους μας υποχρεώνει», αναφέρει για τους ψηφοφόρους ενώ τόνισε ότι «απέναντι στον Συναγερμό, ήρθε η ώρα για μια ευρεία, καθαρά δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο».
Λεπέν: Θέλουμε καθαρή αυτοδυναμία

Μια «απόλυτη πλειοψηφία» ζητά από τον δεύτερο γύρο η επικεφαλής του RN, Μαρίν Λεπέν.

«Η δημοκρατία μίλησε», είπε η Λεπέν από τη βόρεια Γαλλία όπου επανεξελέγη στον πρώτο γύρο. Εξήγησε ότι «οι ψηφοφόροι ξεκάθαρα έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» από τον Μακρόν.

Αλλά επισήμανε ότι «τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις». «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί ο Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook