Ασκήθηκε δίωξη στη γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle, Nestle France. - Ερευνάται για τον θάνατο δύο παιδιών από μολυσμένες πίτσες αλλά και την πρόκληση βλάβης στα νεφρά σε άλλα παιδιά.

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για το θάνατο δύο παιδιών αλλά και τη νόσηση δεκάδων άλλων είναι η γαλλική θυγατρική της Nestle. Οι πίτσες ήταν μολυσμένες με το βακτήριο E.coli.

Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα τον Μάιο του 2022 για ακούσια ανθρωποκτονία, ακούσια πρόκληση βλάβης και εξαπάτηση, αφού πολλοί πελάτες αρρώστησαν έχοντας καταναλώσει παρτίδες της κατεψυγμένης πίτσας Buitoni Fraich’Up μολυσμένες με το βακτήριο E.coli.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Le Figaro, οι πίτσες θεωρούνται επίσης ύποπτες για το γεγονός ότι αρρώστησαν πολλά παιδιά, με φόβους για βλάβες στα νεφρά και σοβαρά προβλήματα στο αίμα , που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο.

Η Nestlé France ανακοίνωσε αυτή την Παρασκευή, 5 Ιουλίου, ότι έχει κατηγορηθεί στο πλαίσιο της έρευνας για πίτσες Buitoni μολυσμένες με βακτηρίδιο E.coli

Εναντίον της μονάδας, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία που παρασκεύασε τις κατεψυγμένες πίτσες Fraîch’Up της Buitoni καθώς και της Nestle France, ασκήθηκε δίωξη αυτή την εβδομάδα, όπως σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε σήμερα ότι οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Nestle France και της Societe des Produits Alimentaires de Caudry, της θυγατρικής που επιβλέπει το εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν οι μολυσμένες πίτσες. Η Nestle ανέστειλε την παραγωγή των μολυσμένων προϊόντων τον Μάρτιο του 2022.

Το κατηγορητήριο είναι προκαταρκτικό, δηλαδή υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί απόφαση.

“Η Nestle France σκοπεύει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στην υπόθεση. Ελπίζουμε αυτές οι νομικές διαδικασίες να βοηθήσουν στην πλήρη αποσαφήνιση των συνθηκών αυτού του δραματικού γεγονότος και σε κάποια παρηγοριά για τα θύματα και τις οικογένειές τους”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την κατανόηση της προέλευσης αυτής της τραγωδίας. Οι πολλές οικογένειες που εκπροσωπώ το περίμεναν με ανυπομονησία», απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Pierre Debuisson, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου εξήντα θύματα. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι το κατηγορητήριο της Nestlé θα ενθαρρύνει σθεναρά μεγάλες ομάδες αγροδιατροφικών προϊόντων να ενισχύσουν σημαντικά τους εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Παράλληλα με τη νομική διαδικασία, «επιτεύχθηκε συμφωνία αποζημίωσης με περίπου εξήντα οικογένειες και οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη με άλλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Nestlé France. «Αυτή η φιλική προσέγγιση στοχεύει στην παροχή άμεσης υποστήριξης στις οικογένειες», πρόσθεσε.

Η Δημόσια Υγεία της Γαλλίας (SPF) και το Τμήμα Ελέγχου Απάτης (DGCCRF) ειδοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 για αύξηση των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας σε παιδιά, που συνδέονται με μόλυνση από το βακτήριο E. coli. Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο συνήθως οδηγεί σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρά προβλήματα αίματος, με πιθανότητα κώματος ή θανάτου. Γρήγορα διαπιστώθηκε η σύνδεση των υγειονομικών αρχών με την κατανάλωση πίτσας από παιδιά.

Η γαλλική θυγατρική του παγκόσμιου ηγέτη στη βιομηχανία τροφίμων Nestlé είχε προτάξει τη «μόλυνση από αλεύρι» ως την «πιθανότερη» εξήγηση για την παρουσία των βακτηρίων στις πίτσες της. Σύμφωνα με τη νομαρχία, οι υγειονομικοί έλεγχοι διαπίστωσαν «παρουσία τρωκτικών» και «έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού χώρων παραγωγής», σύμφωνα με τη Le Figaro.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις