Ήταν δηλωμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, από την Πενσυλβάνια. Ερευνάται αν πρόκειται για «μοναχικό λύκο» ή είχε συνεργούς.

To FBI έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο (13.7.24) σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.

«To FBI ταυτοποίησε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς (Thomas Matthew Crooks) 20 ετών από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, ως το άτομο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του FBI για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ.

Και επισημαίνεται πως «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

O 20χρονος δράστης πυροβόλησε με τουφέκι από οροφή κτιρίου στοχεύοντας τον Ντόναλντ Τραμπ, από μια απόσταση 300 μέτρων, από την εξέδρα όπου μιλούσε , ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ .


Σημειώνεται ότι ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας του Τραμπ, ενώ από τους πυροβολισμούς έχασε τη ζωή του και ένας πολίτης,που ήταν στη συγκέντρωση και τραυματίστηκε άλλος ένας .

Βίντεο στην πλατφόρμα X έδειχνε τον δράστη να κείτεται νεκρός, ενώ φωτογραφία στην ίδια πλατφόρμα δείχνει την αστυνομία να απομακρύνει τον ένοπλο.

Σύμφωνα με την Washinghton Post, η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών και έχει κάνει δωρεά 15 δολαρίων στο κόμμα.
Το FBI δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα φωτογραφία του δράστη. Στο Twitter κυκλοφορεί βίντεο άνδρα που εμφανίζεται σε φωτογραφίες ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς και ο οποίος αφού λέει ότι μισεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους, επισημαίνει ότι «έχετε τον λάθος άνθρωπο».

Η ταυτότητα του δράστη επιβεβαιώθηκε και μέσω DNA. O αξιωματικός του FBI Κέβιν Ρόακ είχε δηλώσει νωρίτερα: «Δεν είχε πάνω του ταυτότητα. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του», ανέφερε.
«Προς το παρόν δεν έχουμε αναγνωρισμένο κίνητρο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι ο πυροβολισμός ήταν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ. Ο αξιωματικός είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιοποιήσουν ακόμη λεπτομέρειες για το όπλο.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζορτζ Μπίβενς είπε: «Φαίνεται ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα»

«Δεν θεωρούμε απολύτως δεδομένο ότι επρόκειτο για επίθεση μοναχικού λύκου», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία, ο δράστης πυροβόλησε πολλές φορές από «ανυψωμένη θέση» έξω από τη συγκέντρωση προτού σκοτωθεί από πράκτορες. Πηγές είπαν στο CNN ότι ο δράστης βρισκόταν στην ταράτσα ενός κτιρίου ακριβώς έξω από το χώρο της ομιλίας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν μια «αιματοβαμμένη» και χαοτική σκηνή. «Είναι σκέτη παράνοια», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση.

Συνομιλία Μπάϊντεν – Τραμπ
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Τραμπ μετά τον πυροβολισμό. Ο Μπάιντεν κατήγγειλε τη βία σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου και είπε ότι είναι «ευγνώμων» που ο Τραμπ είναι ασφαλής. Ο Μπάιντεν, ο οποίος σχεδίαζε να μείνει στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο εσπευσμένα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να ενημερώνεται.

Μήνυμα στο X έστειλε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει όλοι να είμαστε ανακουφισμένοι που ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να δεσμευτούμε ξανά στην ευγένεια και τον σεβασμό στην πολιτική μας. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook