Το FBI λέει ότι τα κίνητρα του δράστη είναι ασαφή μέχρι στιγμής και ότι εξακολουθεί να ερευνά ενεργά το ιστορικό του δράστη – συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας για πρόσβαση στο τηλέφωνό του.

Σοκ στην παγκόσμια κοινότητα προκαλεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψηφίου εκ νέου, Ντόναλτ Τραμπ. Ο δράστης φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε τα κενά ασφαλείας και πυροβόλησε τον υποψήφιο πρόεδρο σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα δύο που παρακολουθούσαν την προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. Δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε νεκρός απο τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Το FBI δήλωσε την Κυριακή ότι αντιμετωπίζει την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ως «πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας».
«Ερευνούμε αυτήν την απόπειρα δολοφονίας αλλά την θεωρούμε επίσης πιθανή ενέργεια εγχώρια τρομοκρατίας», είπε ο πράκτορας Μπόμπι Γουέλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα εξάλλου με τον πράκτορα Κέβιν Ρότζεκ ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε ένα τουφέκι AR-556, το οποίο είχε αγοραστεί νόμιμα, από τον πατέρα του δράστη. .

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Οι πράκτορες του FBI είπαν ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν προς το παρόν διαπιστώσει εάν ο ένοπλος διαπνεόταν από κάποια ιδεολογία. Μία από τις προτεραιότητές τους είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο, πρόσθεσαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να επανεξετάσει όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, ενόψει του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε απόψε ο ίδιος. Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης να εξεταστεί το τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανακοινώσει δημοσίως τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ζήτησε «ενδελεχή και ταχεία» έρευνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του» που ο Τραμπ είναι καλά και είπε ότι είχαν μια «σύντομη αλλά καλή» συζήτηση χθες το βράδυ. Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που σκοτώθηκε.

Ο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος στις 20.00 απόψε (3.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) από το Οβάλ Γραφείο για να επισημάνει την ανάγκη για ενότητα. «Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία ή για οποιαδήποτε βία. Μια απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη σε όλα στηρίζουμε (…) ως έθνος», είπε, προσθέτοντας: «Θα μιλήσουμε εκτενέστερα απόψε». Αναφερόμενος στα κίνητρα του δράστη είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες. Κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην κάνουν υποθέσεις» για τα κίνητρα ή την πολιτική τοποθέτησή του.

Ο ένοπλος είχε εκρηκτικά στο όχημά του
Συγκλονίζουν την ίδια ώρα όσα αποκαλύπτονται για τον δράστη, ο οποίος σκαρφάλωσε ανενόχλητος σε στέγη παρακείμενου κτιρίου και άνοιξε πυρ. Ο ένοπλος είχε εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι ερευνητές ερευνούσαν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τράμπ
. Η Wall Street Journal και το CNN ανέφεραν ότι εκρηκτικά υλικά βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον δράστη, το οποίο φέρεται να ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της ομιλίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου.

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα «τουφέκι τύπου AR 556» που αγοράστηκε νόμιμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο ειδικός πράκτορας του FBI, Κέβιν Ρότζεκ. Οι αρχές πιστεύουν ότι το ημιαυτόματο όπλο αγοράστηκε από τον πατέρα του δράστη, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη πώς είχε πρόσβαση στο όπλο ή αν το πήρε χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του, ανέφερε το FBI.

Παράλληλα, η εφαρμογή ανταλλαγής φωνητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων Discord εντόπισε έναν λογαριασμό που φαίνεται ότι συνδέεται με τον ύποπτο ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας. Στην ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Reuters η Discord αναφέρει ότι ο λογαριασμός αυτός «χρησιμοποιείτο σπανίως» και «δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό» της επίθεσης ή για πολιτικές συζητήσεις.

Βίντεο έξω από το σπίτι του δράστη:

Η στιγμή που πυροβολεί:

https://www.youtube.com/watch?v=E982IjeUGk0

Τι ξέρουμε για τον δράστη
Εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός σε αυτές τις εκλογές, που έκανε όμως δωρεά 15 δολαρίων σε αριστερή, φίλα προσκείμενη στους Δημοκρατικούς οργάνωση, όταν ήταν 17 χρόνων, στις 20 Ιανουαρίου του 2021, ημέρα της ορκωμοσίας του Τζό Μπάιντεω, Αριστούχος μαθητής που είχε στα χέρια του έπαινο στα μαθηματικά και τις επιστήμες, αλλά και φαν των όπλων. Δημοφιλής, κατά τα φαινόμενα μαθητής, που έδρασε σαν «μοναχικός λύκος». Τίποτα δεν βγάζει νόημα προς το παρόν, ούτε καν για τον πατέρα του Κρουκς, τον 53χρονο Μάθιου Κρουκς, ο οποίος δηλώνει ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι διάβολο συνέβη» και ότι πρώτα θα μιλήσει στις αρχές και μετά στα ΜΜΕ.

Ο Κρούκς εργαζόταν ως διατροφολόγος με ένα γηροκομείο με τους συναδέλφους να δηλώνουν έκπληκτοι για τη δράση του.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι ο Κρουκς ταξίδεψε 70 χιλιόμετρα (περίπου μια ώρα) από το σπίτι του μέχρι το Μπάτλερ, με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Το FBI εξετάζει τις παραδόσεις «ύποπτων πακέτων» στο σπίτι και γύρω από το σπίτι του Κρουκς τις προηγούμενες ημέρες, καθώς φαίνεται ότι το ημιαυτόματο όπλο, το σκόπευτρο, τις σφαίρες, τα προμηθεύτηκε λίγο πριν την απόπειρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook