Η απόφαση έρχεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την 2η θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκετά ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό

Παρατυπίες της Κομισιόν για συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID- 19 διαπίστωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις μια ημέρα πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών την Πέμπτη ώστε να επανεπιβεβαιωθεί επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου.

Σύμφωνα με το Politico η υπόθεση παρουσιάστηκε από ομάδα ευρωβουλευτών των «Πράσινων», οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για πρόσβαση σε συμβάσεις εμβολίων ώστε να κατανοήσουν τη συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και των κατασκευαστών εμβολίων Covid-19 το 2021.

Η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει μερική πρόσβαση σε ορισμένες συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα τμήματα είχαν τροποποιηθεί για την προστασία εμπορικών συμφερόντων ή για θέματα ιδιωτικότητας.

Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές οδήγησαν την Επιτροπή στο δικαστήριο.

Σήμερα, Τετάρτη, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η απόφαση της Επιτροπής να διαγράψει τμήματα των συμφωνιών περιέχει «παρατυπίες» και ότι «δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση σε αυτές τις ρήτρες θα υπονόμευε πραγματικά τα εμπορικά συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων».

Η απόφαση ήρθε λίγο περισσότερο από 24 ώρες πριν αποφασιστεί το πολιτικό μέλλον της φον ντερ Λάιεν από τους ευρωβουλευτές. Χρειάζεται 361 από τους 720 βουλευτές της ΕΕ για να την υποστηρίξουν σε μια μυστική ψηφοφορία. Μία από τις ομάδες από τις οποίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητούσε υποστήριξη είναι και οι Πράσινοι, μέλη των οποίων πήγαν αυτή την υπόθεση για την προμήθεια των εμβολίων στο δικαστήριο .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook