Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να δρομολογήσει αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας και υποσχέθηκε να μην ανατρέψει πράσινες πολιτικές, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. στην τελευταία της ομιλία, πριν την κρίσιμ η ψηφοφορία

Σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της για την ΕΕ , η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν , δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης». «Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στο δημοσιευμένο έγγραφο. Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να είναι μια ισχυρή ηγέτιδα της Ευρώπης σε μια εποχή κρίσης και πόλωσης, καθώς έκανε την τελευταία της ηγετική προσπάθεια την Πέμπτη σε ομιλία της προς τους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία μέρα πριν τη ψηφοφορία για το αν θα της αναθετεί δεύτερη πενταετής θητεία ως πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μυστική ψηφοφορία σήμερα στο Κοινοβούλιο των 720 εδρών έρχεται σε συνέχεια των ισχυρών κερδών της ακροδεξιάς στις εκλογές του περασμένου μήνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν θα αφήσω ποτέ να γίνει αποδεκτή η ακραία πόλωση των κοινωνιών μας. Δεν θα δεχθώ ποτέ να καταστρέφουν οι δημαγωγοί και οι εξτρεμιστές τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Και στέκομαι εδώ σήμερα έτοιμη να ηγηθώ του αγώνα με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τόνισε υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.

Παράλληλα, υποσχέθηκε να βελτιώσει τη φύλαξη των συνόρων, να ενισχύσει τη Frontex και τη Europol και να προτείνει μια νέα στρατηγική για την επιστροφή των μεταναστών, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ίδια δήλωσε ότι θα προτείνει τριπλασιασμό του αριθμού των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων σε 30.000.

«Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας με υβριδικές επιθέσεις»,δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις».

Η ψηφοφορία που θα κρίνει εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος και για να εκλεγεί  χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook