Η CrowdStrike, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ πίσω από το σφάλμα που επηρέασε τους χρήστες των Microsoft Windows σε όλο τον πλανήτη λέει ότι η διακοπή «δεν είναι περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση» και έχει βρεί τη λύση.

Με ενημέρωσή της στις 14:30 ώρα Ελλάδας ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365. Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας τον πολυεθνικό γίγαντα κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ, την Crowdstrike.

Όμως το σφάλμα που έχει φέρει χάος σε όλο τον κόσμο σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξεπεραστεί, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο επικεφαλής της Crowdstrike George Kurtz, ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της σε όλο τον πλανήτη σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις, με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας, δήλωσε, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».
«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», δήλωσε ο George Kurtz.

Η Microsoft απέδωσε νωρίτερα σε τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της το μπλακ άουτ σε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ανακοινώνοντας από την αρχή ότι οφείλεται σε λογισμικό της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike που στέλνει διαρκώς ενημερώσεις στα Windows.

Χάος στα αεροδρόμια – Μικρές οι επιπτώσεις στη χώρα
Η διακοπή προκάλεσε χάος σε αερομεταφορές από τη Μαδρίτη μέχρι το Νέο Δελχί, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πόσες πτήσεις είχαν επηρεαστεί στην ήπειρο.

Από τις 110.000 προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις σήμερα, οι 1.390 έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως και περισσότερες αναμενόταν να ακυρωθούν, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας ανάλυσης αερομεταφορών Cirium.

Ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, κι ενδεικτικό είναι το γράφημα – timelapse 12 ωρών των πτήσεων της Delta, της American Airlines και της United.

Πολλά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν από τη βλάβη και κυρίως αυτά του Βερολίνου, το Άμστερνταμ- Σίπχολ, όλα τα ισπανικά, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν επίσης προβλήματα: οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές.

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, τρεις πτήσεις προς την Αμερική ακυρώθηκαν.

Η αρχή του αεροδρομίου του Παρισιού ανέφερε σε δήλωση ότι ενώ τα συστήματά της δεν επηρεάστηκαν ενόψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων την επόμενη εβδομάδα, «αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών στα αεροδρόμια Παρισιού-Σαρλ ντε Γκωλ και Παρισιού-Ορλί.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού είπε στο Reuters ότι ενώ η διακοπή επιβράδυνε τη λειτουργία της, οι πωλήσεις εισιτηρίων παρέμειναν ανεπηρέαστες. Αλλού στον κόσμο του αθλητισμού, η βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθυστέρησε την κυκλοφορία του εισιτηρίου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, κατηγορώντας για προβλήματα με τη Microsoft.

Μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη λειτουργία των τρένων αλλά και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Από το «μπλακ άουτ», επηρεάστηκαν υπηρεσίες υγείας και νοσοκομεία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ. Επίσης επηρέαστηκαν τράπεζες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική, με πολλούς πελάτες να έχουν αποκλειστεί από τους λογαριασμούς τους.

Το πρόβλημα επηρέασε επίσης τα ειδησεογραφικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του NBC News. Το Sky News, ο βρετανός συνεργάτης του NBC News, δεν μπόρεσε προσωρινά να μεταδώσει ζωντανές ειδήσεις. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στην Αυστραλία ανέφεραν επίσης προβλήματα.

Τα λάθη που οδήγησαν στη «μπλε οθόνη»
Η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σε συσκευές η «μπλε» οθόνη που ενημερώνει ότι το σύστημα Windows δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Για αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού κάνει λόγο η εταιρεία Crowdstrike διευκρινίζοντας ότι το ελάττωμα εντοπίστηκε σε μια ενημέρωση περιεχομένου των υπολογιστών των Windows.

Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν. Ο Όμερ Γκρόσμαν, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberArk, σχολίασε ότι η ζημιά από τη σημερινή διακοπή θα είναι δραματική, για να προσθέσει ότι «το σφάλμα οφείλεται σε μια ενημέρωση λογισμικού του προϊόντος EDR της CrowdStrike.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook