Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τις σπατάλες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ταξίδια και έξοδα φιλοξενίας υψηλών προσκεκλημένων, ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Κάρολος, διαπιστώσει το το Cour des Comptes, το Ανώτατο Ελεγκτικό Δικαστήριο της Γαλλίας

Σύμφωνα με το Politico, μόνο το δείπνο για το βασιλιά Κάρολο Γ΄ κόστισε πέρυσι σχεδόν 475.000 ευρώ εκτοξεύοντας το έλλειμμα της Γαλλικής πρεδρίας ,σύμφωνα με τα σχετικά έγγγραφα του Ανωτάτου Ελελεγκτικού Δικαστηρίου της Γαλλίας.

Η αγάπη της Γαλλίας για τις μεγαλειώδεις χειρονομίες και το πλούσιο φαγητό αποδεικνύεται πλήρως στις σελίδες εγγράφου με τον ετήσιο ελέγχο του προϋπολογισμού του Ελιζέ , που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από το Cour des Comptes, το Ανώτατο Ελεγκτικό Δικαστήριο της Γαλλίας.

Οι δαπάνες του Ελιζέ που περιλαμβάνουν έξοδα που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του προέδρου, καθώς και τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα στα βιβλία 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα 125 εκατ. ευρώ που δαπάνησε πέρυσι η Προεδρία, υπήρξαν τουλάχιστον δύο δαπανηρές εκδηλώσεις στις οποίες στέκεται η έκθεση των γαλλικών Αρχών. Πρόκειται για το επίσημο δείπνο προς τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλίες και το δείπνο για τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ο Μακρόν φιλοξένησε τον βασιλιά Κάρολο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στις Βερσαλλίες, την ιστορική πατρίδα της γαλλικής μοναρχίας με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, , ανάμεσα τους και πολλοί στάρ, όπως ο τραγουδιστής των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ και ο Βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Μεταξύ των πλούσιων εδεσμάτων, οι καλεσμένοι γεύτηκαν μπλε αστακούς και πανάκριβα κρασιά, (συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004) και άλλων ποτών.

Το πλουσιοπάροχο γεύμα κόστισε σχεδόν 475.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 165.000 ευρώ για κέτερινγκ και άνω των 40.000 ευρώ για τα κρασιά και τα ποτά.

Στα ύψη εκτινάχτηκε και το κόστος της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι., τον οποίο υποδέχτηκαν στο Λούβρο και ο ίδιος ο Μακρόν παρουσίασε μερικά από τα αριστουργήματα του γαλλικού μουσείου με τις περισσότερες επισκέψεις. Συνολικό κόστος: άνω των 400.000 €.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα στο Προεδρικό Μέδγαρο όταν φιλοξενεί «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του Παλατιού έναντι των εξωτερικών εργολάβων.

Το Cour des Comptes επέκρινε επίσης τις κακές δεξιότητες σχεδιασμού ταξιδιού της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 ταξιδιών. Ένα προγραμματισμένο αλλά στη συνέχεια ακυρωμένο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023 μόνο οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω του κόστους μεταφοράς και διαμονής

Η απάντηση του Ελιζέ
Και η απάντηση του Ελιζέ σε όλα όσα επισημαίνει η έκθεση είναι ότι και οι άλλοι το ίδιο κάνουν όταν υποδέχονται τον Γάλλο πρόεδρο. Η Γαλλία, ανέφερε το Προεδρικό Μέγαρο, «διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών που που οργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον Αρχηγό του Κράτους».

Πηγή: Politico

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook