Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια – Ο γιός του υπόσχεται να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία
Ο 62χρονος Ισμαήλ Χανίγια ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.Σκοτώθηκε τα ξημερώματα στο Ιράν. Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ.
Ο Ισμαήλ Χανίγια, 62 ετών βρέθηκε στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Εκεί βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον σωματοφύλακά του.
Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.
Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.
Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε σήμερα (31/7) στο Ιράν, προσέλκυσε πάνω τους τους προβολείς σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές.
Συνηγορούσε για καιρό υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στην οργάνωσή του και λέγεται πως είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.
Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.
Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.
Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.
Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.
Σε οπτικό υλικό που είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς αμέσως μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, διακρινόταν ο Ισμαήλ Χανίγια να συζητά με αγαλλίαση με άλλα στελέχη της παράταξης στο γραφείο του στη Ντόχα, καθώς παρακολουθούσε ρεπορτάζ σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο που εικόνιζε μαχητές που είχαν καταλάβει τζιπ του ισραηλινού στρατού.
Εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ερείπια, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.
Ο γιος του Χανίγια υπόσχεται να συνεχίσει να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία
Ο Αμντούλ Σαλάμ Χανίγια ο γιός του ηγέτη της Χαμάς είπε ότι η δολοφονία του πατέρα του δεν θα τερματίσει την αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στο Ισραήλ. «Ο πατέρας μου επέζησε από τέσσερις απόπειρες δολοφονίας κατά τη διάρκεια του πατριωτικού του ταξιδιού και σήμερα ο Αλλάχ του χάρισε το μαρτύριο που πάντα επιθυμούσε», είπε ο νεότεροςΧανίγια. «Ήταν πολύ πρόθυμος να εγκαθιδρύσει την εθνική ενότητα και αγωνίστηκε για την ενότητα όλων των παλαιστινιακών φατριών και επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η δολοφονία δεν θα αποτρέψει την αντίσταση, μέχρι να επιτευχθεί η ελευθερία».
Δεκάδες μέλη της οικογένειας Χανίγια έπεσαν νεκρά από την έναρξη του πολέμου Χαμάς- Ισραήλ
Δεκάδες μέλη της οικογένειας του Χανίγια σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου. Τον Ιούνιο, 10 μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Shati της βόρειας Γάζας. Τότε, ο ηγέτης της Χαμάς είπε ότι περισσότερα από 60 μέλη της οικογένειάς του είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τον Απρίλιο, τρεις από τους γιους του – Χαζέμ, Αμίρ και Μοχάμαντ – σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βομβαρδίστηκε στο στρατόπεδο Σάτι της Γάζας. Τέσσερα από τα εγγόνια του Χανίγια , τρία κορίτσια και ένα αγόρι, σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Ο ίδιος διεμήνυε πως ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
This is the moment Hamas leader Ismail Haniyeh received news that his sons were killed by an Israeli air strike in Gaza.
The Israel Defence Forces confirmed it killed Haniyeh’s three sons – claiming they were terrorists. https://t.co/UzJbbSBhHW pic.twitter.com/uQLQFOJnYB
— Sky News (@SkyNews) April 10, 2024
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις