Ιράν και Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης και δηλώνουν ότι θα ανταποδώσουν . Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, είπε ο Νετανιάχου στο διάγγελμα του

Εκπρόσωποι παλαιστινιακών κινημάτων, άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στην κηδεία του Χανίγια με πρωτοστάτη τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, χοροστάτησε στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης».

Η τελετή άνοιξε με ομιλία του προέδρου του κοινοβουλίου του Ιράν, Mohammad Bagher Ghalibaf. «Ο μάρτυρας Ισμαήλ Χανίγια ήταν η φωνή του παλαιστινιακού λαού σε όλο τον κόσμο», είπε. «Δεν ήταν μόνο ηγέτης. Ήταν ο σοφός άνθρωπος».

Ο Ghalibaf πρόσθεσε ότι η δολοφονία του Haniyeh στην Τεχεράνη δεν θα μείνει αναπάντητη. «Η απάντησή μας θα είναι εκεί. Στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος. Είναι δύσκολο για εμάς να στοχοποιήσουμε και να δολοφονήσουμε τον φιλοξενούμενο μας στο έδαφός μας», είπε

Ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.

Αποφασισμένος για εκδίκηση ο Χαμενεΐ
Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

ΟΗΕ: Ανησυχία κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε επίσης έκκληση να συνεχιστούν οι «προσπάθειες» για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Κατάρ, χώρα με κεντρικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, διερωτάται πλέον αν είναι καν εφικτή η συνέχιση της μεσολάβησης.
Ο Λευκός Οίκος έκρινε πως τα πλήγματα στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό «δεν βοηθούν» να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο ταυτόχρονα φάνηκε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο στην περιοχή, τονίζοντας πως δεν υπάρξουν ενδείξεις «άμεσης» κλιμάκωσης.

Διάγγελμα Νετανιάχου : Έρχονται δύσκολες μέρες
Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια, η χώρα θα απαντήσει σκληρά σε κάθε μορφή επιθετικότητας από όπου κι αν προέρχεται, τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, σε έκτακτο διάγγελμα του χτες το βράδυ.

ΟΜπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, που ευρέως πιστεύεται ότι εκτελέστηκε από το Ισραήλ. ούτε κάν αναφέρθηκε σ αυτή.

Αντίθετα εστίασε στη δολοφονία νωρίτερα αυτόν τον μήνα του αρχηγού της ταξιαρχίας Αλ-Κασάμ της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, και στην επίθεση του Ισραηλινού Στρατού στους Χούτι. Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την Τρίτη. Ο Φουάντ Σούκρ , ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, θεωρείται εγκέφαλος της φονικής επίθεσης στο γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν σπο βόρειο Ισραήλ με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 12 ανήλικων παιδιών.

«Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα τον Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών» στο Γκολάν, πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook