Άθλο της διπλωματίας, χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν την απελευθέρωση κρατουμένων από τη Ρωσία, ανάμεσα τους και τεσσάρων Αμερικανών, που κρατούνταιν άδικα , όπως είπε,

Η συμφωνία Ρωσίας – Δύσης περιλαμβάνει συνολικά την απελευθέρωση 24 κρατούμενων που κρατούνται σε έξι χώρες: εκ των οποίων 16 κρατούμενοι από τη Δύση και 8 που επιστρέφουν στη Ρωσία.

Από τους  16 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία περιλαμβάνονται τέσσερις Αμερικανοί , πέντε Γερμανοί και επτά Ρώσοι πολίτες που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν επιβεβαιώνοντας την απελευθέρωση των 4 Αμερικανών κρατουμένων για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το BBC.

«Η βίαιη δοκιμασία τους τελείωσε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος , προσθέτοντας ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο βετεράνος πεζοναύτης των ΗΠΑ Πολ Γουίλαν και η ρωσοαμερικανίδα ραδιοφωνική δημοσιογράφος Άλσου Κουρμασέβα και ο και ο Vladimir Kara-Murza, κάτοικος ΗΠΑ αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Επιστρέφουν στο σπίτι”. «Η συμφωνία που εξασφάλισε την ελευθερία τους ήταν ένα κατόρθωμα της διπλωματίας. “Συνεπώς, έχουμε διαπραγματευτεί την απελευθέρωση 16 ατόμων από τη Ρωσία—συμπεριλαμβανομένων πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα τους. Μερικές από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνται άδικα για χρόνια. Όλοι έχουν υποστεί αφάνταστα δεινά και η αβεβαιότητα σήμερα, η αγωνία τους έχει τελειώσει», κατέληξε ο Μπάιντεν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ευχαρίστησε την Τουρκία για την παροχή κρίσιμης υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ανταλλαγή κρατουμένων.

Και ο «δολοφόνος του Tiergarten» μεταξύ των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι

Από τους 8 κρατουμένους που απελευθερώθηκαν και θα επιστρέψουν στην Ρωσία είναι και, ο Βαντίμ Κράζικοφ οποίος αναγνωρίζεται από Γερμανούς αξιωματούχους ως συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB και βρίσκεται σε αεροπλάνο με προορισμό την Τουρκία ως μέρος της ανταλλαγής

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κρατούμενοι που θα επιστρέψουν στη Ρωσία στο πλαίσιο της ανταλλαγής φέρεται να σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις