Οι Πολ Γουίλαν, Αλσού Κουρμασέβα και ο δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς επέστρεψαν στις ΗΠΑ από τη Ρωσία. Συνολικά απελευθερώθηκαν 24 κρατούμενοι, στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανταλλαγής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, , ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν και η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμασέβα, μαζί με τον συνεργάτη Washington Post και μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα,αποβιβάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο,με τη σχετική συμφωνία να αφορά συνολικά 24 άτομα, Αμερικανούς , Ευρωπαίους και Ρώσους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τους υποδέχθηκαν στη στρατιωτική βάση Άντριους στο Μέριλαντ.

Όπως σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν για την απελευθέρωση των κρατουμένων, «η συμφωνία ήταν ένας άθλος της διπλωματίας».

«Συνολικά, διαπραγματευτήκαμε την απελευθέρωση 16 ανθρώπων από τη Ρωσία -συμπεριλαμβανομένων πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα τους. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνταν άδικα για χρόνια. Όλοι έχουν υπομείνει αφάνταστη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα. Σήμερα, η αγωνία τους έχει τελειώσει», είπε.

Πρώτος βγήκε από το αεροσκάφος ο 54χρονος Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης και πολίτης των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που είχε καταδικαστεί το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών μετά τη σύλληψή του, δύο χρόνια νωρίτερα, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Συνελήφθη στη Μόσχα, την εποχή που ήταν διευθυντής ασφαλείας του αμερικανικού ομίλου BorgWarner. Ο Πολ Γουίλαν, έδωσε τα χέρια με τον Μπάιντεν και τον ρώτησε: «Πώς είστε, κύριε;». Στη συνέχεια αγκάλιασε την αδελφή του υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Ακολούθησαν ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς που σήκωσε στον αέρα καταχαρούμενος τη μητέρα του. Δύο βδομάδες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από τις ρωσικές αρχές σε ποινή φυλάκισης 16 ετών για κατασκοπεία.

Η Ρωσοαμερικανίδα Αλσού Κουρμάσεβα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6,5 ετών για τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό, αγκαλιάζει το Τζο Μπάιντεν. Εργαζόταν στο Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν ευχήθηκε χρόνια πολλά στην κόρη της που ήταν εκεί, όπως και ο σύζυγος και η μητέρα της δημοσιογράφου.

Απελευθερώθηκε επίσης ο συνεργάτης της Washington Post και μόνιμος κατοίκος των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα, 42 ετών.

Σε δήλωση νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία ως «διπλωματικό άθλο», σε συνεργασία με συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Νορβηγία, η Τουρκία και η Σλοβενία.

«Κάποιες από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνταν άδικα εδώ και χρόνια. Όλοι έχουν υπομείνει ασύλληπτα βάσανα και αβεβαιότητα. Σήμερα, η αγωνία τους τελείωσε», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος φιλοξένησε τις οικογένειες των Γκέρσκοβιτς, Γουίλαν, Κουρμάσεβα και Καρα-Μούρζα στον Λευκό Οίκο.

Οι Whelan, Gershkovich και Kurmasheva πέταξαν περίπου 10 ώρες από την Άγκυρα της Τουρκίας, επιπλέον μιας πτήσης 3 ωρών και 45 λεπτών από τη Μόσχα στην Άγκυρα. Στο αεροπλάνο της επιστροφής τους συνόδευαν πολλοί γιατροί, ένας ψυχολόγος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Ρωσία αφέθηκαν ελεύθεροι 16 άνθρωποι: τέσσερις για τις ΗΠΑ και 12 από τη Γερμανία, από τους οποίους ένας ήταν Λευκορώσος.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, παρέλαβε οκτώ κρατούμενους: τρεις από τις ΗΠΑ, δύο από τη Σλοβενία και από έναν από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Μαζί τους και δύο ανήλικοι, παιδιά ενός ζευγαριού Ρώσων που είχαν συλληφθεί στη Σλοβακία.

Επίσης η Μόσχα πήρε τον πρώην υψηλόβαθμο συνταγματάρχη της FSB, Vadim Krasikov, που εξέτιες ποινή ισόβιας κάθειρξης για δολοφονία στη Γερμανία καθώς και άτομα που είχαν κατρηγορηθεί για κατασκοπεία ή έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook