Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome. Μία – μία οι χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Πληθαίνουν οι χώρες που καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, λόγω του αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Μετά τις ΗΠΑ, Βρετανία, Ιορδανία, Καναδά που έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, υπό το φόβο γενίκευσης της σύγκρουσης και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία, επαναλαμβάνοντας ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και καλώντας όσους βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με δεκάδες ρουκέτες

Τη νύχτα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βορειοϊσραηλινού οικισμού Μπέιτ Χιλέλ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι περίπου 30 βλήματα είχαν εκτοξευθεί από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ, με τα περισσότερα από αυτά να καταρρίπτονται και να μην αναφέρονται τραυματισμοί.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή
Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής .

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν διέταξε την ανάπτυξη στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» και των πλοίων συνοδείας του για να διασφαλιστεί ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή. Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το «USS Theodore Roosevelt», βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν την Παρασκευή και συνοδευόταν από πολλά άλλα πολεμικά πλοία μετά την πρόσφατη αποχώρησή τους από τον Περσικό Κόλπο, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η μετατόπιση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακινηθούν στο Ισραήλ εάν πλεύσουν δυτικά γύρω από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα. Aντιτορπιλικά και καταδρομικά, ικανά για βαλλιστική πυραυλική άμυνα αλλά και επίθεση, θα αναπτυχθούν επίσης στην περιοχή, γράφει η Washington Post. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις