Σε διαδικασία σχεδιασμού είναι ακόμη η επίθεση του Ιράν και της Χεζμπολάχ σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης είναι ασαφές ποιος θα από τους δύο θα επιτεθεί πρώτος. Ασαφές και το χρονοδιάγραμμα

Για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, μία από το Ιράν και μία από τη Χεζμπολάχ, έκαναν λόγο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην ενημέρωση που παρείχαν τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, αυτό που, όμως, δεν είπαν στον Αμερικανό πρόεδρο, είναι το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, ανέφεραν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια διαβούλευσης για την ασφάλεια που διεξήγαγε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού» για το τι ακριβώς θα κάνουν.

Ο Tζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν τη Δευτέρα από την ομάδα εθνικής τους ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ και τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνει η επίθεση, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι προετοιμάζονται να αποκρούσουν τις προγραμματισμένες επιθέσεις και ασκούν διπλωματική πίεση στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τις αντίποινες ενέργειες τους .

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του της G7 την Κυριακή ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ εντός των επόμενων 24-48 ωρών. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για την ασφάλεια που διεξήγαγαν οι Μπάιντεν και Χάρις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, η εκτίμηση για το χρόνο της επίθεσης δεν ήταν ξεκάθαρη.

Ο Μπλίνκεν μίλησε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ-Θάνι και του ζήτησε να πιέσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να αποφύγουν την κλιμάκωση. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία ομήρων και η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία το Κατάρ είναι κρίσιμος μεσολαβητής, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook