Η παραδοχή του Ισραήλ πως δόθηκε εντολή για την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εξόργισε τον Λευκό Οίκο.

H Washighton Post αποκαλύπτει πως το Ισραήλ παραδέχτηκε στις ΗΠΑ, ότι ευθύνεται για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, παραδοχή που εξόργισε τον Λευκό Οίκο.

Η Washington Post, αποκαλύπτει τα όσα ακολούθησαν παρασκηνιακά μετά την είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου.

Αν και το Ισραήλ, επισήμως, δεν έχει παραδεχτεί ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Χανίγια , η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το έχει παραδεχτεί στις ΗΠΑ, προκαλώντας έκπληξη και οργή στους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Στο παρασκήνιο, υπάρχει αυξανόμενη τριβή ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με έκπληξη και οργή στη δολοφονία Χανίγια, την οποία είδαν ως πισωγύρισμα στην, εδώ και μήνες, προσπάθεια για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, μια διαδικασία που πίστευαν ότι προοδεύει» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη 3 αξιωματούχους που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας.

Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post επιβεβαιώνει επίσης ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεταμένη».

Φαίνεται, πάντως, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ. «Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει χτυπήματα στη Χεζμπολάζ και Ιρανούς αξιωματούχους χωρίς πρώτα να ενημερώσει τις ΗΠΑ, εξοργίζοντας τους συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο», σημειώνει η Washington Post!

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς να ενημερώσει πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας αξιωματούχους του Μπάιντεν αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ωστόσο, παρά το τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενέργειές του, όπως τον περιορισμό της στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις.

Χθες, Τρίτη η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο «σκληροπυρηνικός» Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος πανίσχυρος ηγέτης της Χαμάς, στη θέση του δολοφονημένου Ισμαήλ Χανίγια.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον και τα αραβικά κράτη προσπαθούν να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να αποτρέψει μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, σε μια στιγμή υψηλού κινδύνου που απειλεί να εκτροχιάσει μια πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook