Ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, προκαλώντας σφοδρές μάχες. Για πρόκληση μεγάλης κλίμακας έκανε λόγο ο Πούτιν που κατηγορεί το Κίεβο ότι επιτίθεται σε αμάχους

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ρωσική περιοχή του Κουρσκ δέχτηκε επίθεση 1000 και πλέον ουκρανών εισβολέων, ανακοίνωσε αυτοπροσώπως ο αρχηγός του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ, ενημερώνοντας τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Ουκρανία υποχρεώνει 6.000 κατοίκους, μεταξύ αυτών 425 παιδιά να εγκαταλείψουν το μεθοριακό Kurskhave όπου συνολικά εκκενώνονται 23 οικισμοί σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, ο οποίος μιλάει για κόλαση πυρός στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί πλησιάζουν τον ατομικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι οποίες κατηγορούν το Κίεβο ότι έπληξε ασθενοφόρο από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εφόδου που εξαπολύθηκε από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και τραυματιοφορέας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε σήμερα για την κατάσταση στο Κουρσκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το καθεστώς του Κιέβου έχει εξαπολύσει άλλη μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση, πυροβολεί αδιακρίτως από διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, εναντίον κτιρίων αμάχων».
Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εξακολουθεί να μάχεται ουκρανικές μονάδες “στις περιοχές της περιφέρειας Κουρσκ ακριβώς δίπλα στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας”.

“Αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικές δυνάμεις, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα (…) απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί εις βάθος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.
Ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονται, προσθέτοντας πως έχει ήδη καταστρέψει 50 τεθωρακισμένα οχήματα, περιλαμβανομένων επτά αρμάτων μάχης, οκτώ τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού, τριών οχημάτων μάχης πεζικού και 31 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην περιοχή.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο επιχειρησιακό σημείο για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου διά μέσου ποταμών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Μόλις 60 χλμ. βορειοδυτικά βρίσκεται ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ.
Η Ουκρανία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. Η Ρωσία έστειλε εφεδρείες για να ενισχύσουν τη ρωσική άμυνα.

Οι μάχες γύρω από τη Σούντζα έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο: η Ουκρανία χάνει έδαφος και το Κίεβο ανησυχεί πολύ πως η υποστήριξη των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ έχει πει πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο, επομένως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θέλουν να εξασφαλίσουν την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση στο πεδίο της μάχης.

Ο Σοϊγκού είπε χθες, Τρίτη, πως το παράθυρο για ειρήνη κλείνει και πως όσο πιο πολύ πάρει στο Κίεβο να αρχίσει να συνομιλεί σχετικά με όρους, τόσο πιο ακριβή θα είναι η ειρήνη για τον ουκρανικό λαό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook