Η ταχεία εξάπλωση του mpox, νέα παραλλαγή της ευλογιάς των πιθήκων, στις αφρικανικές χώρες συνιστά παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία την επιδημία της Ευλογιάς των πιθήκων. Την πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2022 το ξέσπασμα της επιδημίες επηρέασε σχεδόν 100.000 ανθρώπους, κυρίως γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, σε 116 χώρες, και σκότωσε περίπου 200 άτομα.

Το νέο στέλεχος του ιού , το mpox, όμως είναι πιο θανατηφόρο και από την αρχή του τρέχοντος έτους, μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει αναφέρει περισσότερα από 14.000 κρούσματα mpox και 524 θανάτους. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ έχει εξαπλωθεί και σε 13 χώρες της Αφρικής οι οποίες δεν είχαν μέχρι τώρα δεν είχαν αναφέρει κρούσματα mpox στο παρελθόν.

Το νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής συνεδρίασαν σήμερα (14/8/24) για να συμβουλεύσουν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος – το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σύμφωνα με το διεθνές υγειονομικό δίκαιο.

Την Τρίτη, τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για την ηπειρωτική ασφάλεια», την πρώτη φορά που ο οργανισμός έκανε αυτό το βήμα από τότε που η Αφρικανική Ένωση του έδωσε την εξουσία να το κάνει πέρυσι. «Είναι προς το συμφέρον των χωρών, της ηπείρου και του κόσμου να πάρουμε τα χέρια μας γύρω από αυτό και να σταματήσουμε τη μετάδοση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Δρ Nicole Lurie, εκτελεστική διευθύντρια ετοιμότητας και ανταπόκρισης στο Coalition for Epidemic. Preparedness Innovations, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη εμβολίων.

Αντιμετωπίζοντας την απειλή της παγκόσμιας εξάπλωσης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προέτρεψαν τους κλινικούς γιατρούς και το κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε εγρήγορση για τον ιό.
Ο χαρακτηρισμός της κατάστασης από τον ΠΟΥ ως «επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος» έχει σκοπό να ωθήσει τα κράτη μέλη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εμφάνιση του ιού και να μοιράζονται εμβόλια, θεραπείες και άλλους βασικούς πόρους με τα φτωχότερα έθνη.

Ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα

Η παραλλαγή του mpox που κυκλοφορούσε στο Κονγκό ήταν πάντα πιο λοιμώδης και επί του παρόντος έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3% σε σύγκριση με 0,2 %στο ξέσπασμα του 2022. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα, μυϊκούς πόνους και πρησμένους λεμφαδένες, καθώς και εξάνθημα στα χέρια, τα πόδια, το στήθος, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα.

Η Ευλογιά των Πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και από μολυσμένα ζώα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ, καθώς και μέσω μολυσμένων υλικών, όπως σεντόνια, ρούχα και βελόνες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μέχρι πρόσφατα, εξαπλώθηκε κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή στενής επαφής με μολυσμένα ζώα και ανθρώπους. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν παιδιά, τα οποία σε αυτήν την περιοχή της Αφρικής πλήττονται ήδη από υποσιτισμό και μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Σε περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί παγκοσμίως, τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να είναι λιγότερο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες, λένε οι ειδικοί.

Επί δεκαετίες, η ασθένεια είχε εντοπιστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, αλλά άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το 2022.

Εν μέσω αυξανόμενων αριθμών κρουσμάτων , το Κονγκό ενέκρινε δύο εμβόλια mpox, ένα ιαπωνικό προϊόν που ονομάζεται LC16 και το Jynneos, το εμβόλιο που κατασκευάστηκε από τη Bavarian Nordic που χρησιμοποιήθηκε το 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αλλά το Κονγκό δεν έχει ακόμη θεσπίσει σχέδιο εμβολιασμού.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη υπογράψει τη διαδικασία καταχώρισης του καταλόγου επείγουσας χρήσης και για τα δύο εμβόλια mpox και έχει αναπτύξει ένα περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατομμύρια δολάρια, με 1,45 εκατομμύρια δολάρια να έχουν ήδη αποδεσμευτεί από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook