«Η κατάσταση είναι γενικά υπό έλεγχο», είπε στον Ζελένσκι, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας για τα κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ελέγχει 82 κοινότητες στο Κούρσκ . Στέλνει δυνάμεις η Ρωσία

«Η κατάσταση είναι γενικά υπό έλεγχο», είπε στον Ζελένσκι, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας για τα κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ελέγχει 82 κοινότητες στο Κούρσκ . Στέλνει δυνάμεις η Ρωσία.

Ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky (Ολεξάντρε Σίρσκι) λέει ότι έχει δημιουργηθεί «ένα στρατιωτικό διοικητήριο» στα κατεχόμενα από την Ουκρανία ρωσικά εδάφη στην περιοχή του Κούρσκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να λέει σε μια συνάντηση υπό την προεδρία του Προέδρου Ζελένσκι: «Για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης και την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού, έχει δημιουργηθεί γραφείο στρατιωτικού διοικητή στα εδάφη που ελέγχονται [από την Ουκρανία]. Ο υποστράτηγος Moskalyov ορίστηκε να το ηγηθεί». Ο Syrsky λέει επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται 35 χιλιόμετρα εντός της περιοχής Kursk, όπου ελέγχουν 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, συμπεριλαμβανομένων 82 οικισμών, όπως μεταδίδει το BBC.

“Η κατάσταση είναι γενικά υπό έλεγχο», είπε στον Ζελένσκι.

Με βρετανικά τανκς Challenger 2 οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας
Σύμφωνα με το BBC, στην επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εντός ρωσικού εδάφους, συμμετέχουν και βρετανικά τανκς. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι θα το θεωρούσε ευθεία πολεμική πράξη του ΝΑΤΟ εναντίον της.

Μια βρετανική πηγή επιβεβαίωσε στο BBC ότι τανκς Challenger 2 χρησιμοποιήθηκαν στην αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία. Αυτό έρχεται καθώς το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η Ουκρανία έχει «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιεί όπλα που δώρισε η Βρετανία για την αυτοάμυνα της – και αυτό «δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση σχετικά με τη χρήση των βρετανικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow. Η Βρετανία δεν έχει ακόμη δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, παρά την ουκρανική πίεση.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 29 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας – προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει κηρυχθεί για τη συνοριακή περιοχή Μπέλγκοροντ. Η Μόσχα είπε ότι απωθεί τα ουκρανικά στρατεύματα προς τα πίσω, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ισχυρίζεται ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του οικισμού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης της Σούντζας από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών» δυνάμεων, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Αυτή η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κουρσκ.

Η Ρωσία θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ένατη ημέρα μιας ουκρανικής εισβολής, ενός πρωτόγνωρου εύρους, στο ρωσικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.

«Η συνάντηση (…) επέτρεψε να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα που στοχεύουν στο να εγγυηθούμε την ακεραιότητα και το απαραβίαστο του εδάφους, όπως και την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έναντι των επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων» του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός στο Telegram.

Σήμερα, για πρώτη φορά από την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, την 6η Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε το χωριό Κρουπέτς.

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως δυνάμεις της προωθούνται προς μία πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία
Ακόμη η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, που αποτελεί έναν σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ την 6η Αυγούστου θεωρήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές ως μια απόπειρα να εξαναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις της από το ουκρανικό μέτωπο.

Όμως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατήγαγαν μια σειρά νικών κατά μήκος του μετώπου, από την περιφέρεια του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Ιβάνιβκα, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης ώθησης προκειμένου να φθάσει στον δρόμο που οδηγεί στο Ποκρόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Υποστηρίζει επιπλέον ότι ρωσικές μονάδες νίκησαν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια σειρά μαχών στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στο πεδίο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook