Στη Σούτζα υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο από τη Σιβηρία που μέσω ουκρανικών αγωγών ρέει προς την Ευρώπη.

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική παραμεθόριο, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να εδραιώνει τα κεκτημένα ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιουργήθηκε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».

Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.

Συνολικά από τη Σούτζα πέρασε πέρυσι το 3% από το συνολικά 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης που έγιναν από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, όμως, όπως σημειώνει το Associated Press, η Ευρώπη συνεχίζει να βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά τα ενεργειακά της αποθέματα δεδομένουν ότι κατά βάση είνα ενεργειακός εισαγωγέας και προσφάτως βίωσε έκρηξη πληθωρισμού λόγω των υψηλών τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Σούτζα δέχονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες, σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει», θα πρέπει να αναζητήσουν νέα ενεργειακή πηγή.

Τον ρόλο της Σούτζα περιέγραψε πιο γλαφυρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Φεντόροφ, λέγοντας σε εκπομπή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Εξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει για να τον πάρει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει σχέδιο για τον πλήρη τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 αλλα η πρόοδος είναι αργή. Η Αυστρία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 80% σε 98% τα τελευταία δύο χρόνια ενώ η Ιταλία που έχει μειώσει τις άμεσες εισαγωγές, εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικής προέλευσης φυσικό αέριο μέσω της Αυστρίας.

Οι ουκρανικές αρχές εκκενώνουν Ποκρόβσκ καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν
Στον αντίποδα, οι ουκρανικές αρχές σήμαναν συναγερμό εκκένωσης στο Ποκρόβσκ του ανατολικού μετώπου (Ντονέτσκ) λόγω «ραγδαίας προέλασης» του ρωσικού στρατού.

Η Ουκρανία είπε στους κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ. Αξιωματούχοι λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πλησιάζουν γρήγορα» μετά από σφοδρές μάχες εκεί τις τελευταίες ημέρες

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.

Εντωμεταξύ, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Zελένσκι, η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να αφήσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σίρκσι, στην περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «ολοκληρώθηκε η εξολόθρευση του εχθρού στη Σούτζα και σε άλλους τρεις οικισμούς».

Την ίδια ώρα στη ρωσική τηλεόραση εμφανίζονται διοικητές των υπό κατάληψη χωριών δηλώνοντας ότι «όλα λειτουργούν κανονικά και η ζωή συνεχίζεται«. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με νέο πλήγμα σε ουκρανικό στρατιωτικό όχημα.

Το Κρεμλίνο παράλληλα κατηγορεί κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βοήθησαν το Κίεβο να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη. Οι δηλώσεις της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ είναι αναληθείς. Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξη (των Ηνωμένων Πολιτειών),το Κίεβο δεν θα είχε επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι το Κίεβο δεν ειδοποίησε εκ των προτέρων για την εισβολή του και ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση την 8η Αυγούστου.

Μετά την αιχμαλωσία δεκάδων Ρώσων στρατιωτών, η Μόσχα φέρεται να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανέφερε ότι «η Ρωσία αναγκάζεται να στείλει ενσιχύσεις από το ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς στο Κουρσκ».

Ο πιο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου τονίζοντας ότι η συνέχιση του εξυπηρετεί μόνο τη Δύση.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook