Στο επίκεντρο των ερευνών κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και ναυάγιο με τα μέλη του πληρώματος να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο στο κάδρο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει δικογραφία σε βάρος αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Αμπρότζιο Καρτόζιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

H Εισαγγελία του Termini Imerese ανακοίνωσε σήμερα επισημα ότι ξεκίνησε έρευνα γυρω από τις συνθήκες βύθισης του πολυτελούς σκάφους Bayesian κοντά στο λιμάνι του Πορτιτσέλο λίγο πριν από τις 5 το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Οι ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας εις βάρος αγνώστων προσώπων, όπως είχαν αποκαλύψει ήδη από εχθές διεθνή ΜΜΕ.

Ένα από τα σημεία που εστιάζει η εισαγγελική έρευνα είναι οι ευθύνες που μπορεί να φέρουν μέλη του πληρώματος για την τραγωδία, επιβεβαίωσαν σήμερα οι Εισαγγελείς στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και αξιωματούχοι του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Όπως εξήγησαν, θέλουν να ανακαλύψουν πόσα γνώριζαν για όσα συνέβαιναν οι εργαζόμενοι στο πλοίο και σε ποιο βαθμό είχαν ενημερωθεί οι επιβάτες. «Φυσικά και πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Καρτόζιο, μπορεί να πρόκειται για υπόθεση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αφού δεν αποκλείεται η βύθιση να προκλήθηκε από «συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ήταν αυτές που έπρεπε». «Αυτή είναι μόλις η αρχή της έρευνας», πρόσθεσε ο Ιταλός εισαγγελέας.

Μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ανελκυστεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βύθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά. Όπως αποκάλυψαν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψίες στις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, το οποίο παραμένει σε 50 μέτρα βάθος.

Ο καπετάνιος του σούπερ γιότ θα υποβληθεί σε περαιτέρω ανακρίσεις . Ο καπετάνιος του γιοτ Τζέιμς Κάτφιλντ έχει ήδη ανακριθεί για περισσότερες από δύο ώρες από Ιταλούς εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι ο κ. Cutfield ήταν «εξαιρετικά συνεργάσιμος». Ανέφεραν επίσης ότι οι βρετανικές και αμερικανικές αρχές εμπλέκονται στην έρευνα. “Λοιπόν, η έρευνα είναι ιταλική… [αλλά] ναι, τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη και από τις ξένες δικαστικές αρχές. ” Οι επιβάτες μάλλον κοιμόντουσαν και δεν κατάφεραν να διαφύγουν, είπε ο εισαγγελέας.

Προς το παρόν, το γραφείο του εισαγγελέα δεν έχει κάνει τεστ ναρκωτικών ή αλκοολούχων τεστ στο πλήρωμα και τους καλεσμένους , καθώς όλοι βρίσκονταν σε σοκ  και ήταν τραυματισμένοι είπε είπε ο εισαγγελέας και επίσης έπρεπε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί ενώ επικεντρωθήκαμε και στις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Girolamo Bentivoglio σχολίασε για τις ανακτήσεις: «Βρήκαμε τα πτώματα όλα στην πλευρά του ιστιοφόρου που βλέπει στην επιφάνεια, στην αριστερή πλευρά. Όλοι αναζητούσαν τη σωτηρία στις τελευταίες φυσαλίδες αέρα. Κάναμε 4670 λεπτά κατάδυσης σε 123 καταδύσεις, δύο τη φορά».

Οι εφτά νεκροί
Υπενθυμίζεται ότι εχθές ανασύρθηκε από το ναυάγιο η σορός του τελευταίου αγνοούμενου ατόμου του ναυαγίου του σούπερ γιοτ. Ανήκει στην κόρη του βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, την Χάνα.

Το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο γιοτ Bayesian, μήκους 56 μέτρων, που μετέφερε 22 επιβάτες και πλήρωμα, είχε αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας τα χαράματα της Δευτέρας.

Τα ναυάγιο βρίσκεται στον βυθό σε βάθος πενήντα μέτρων. Η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας ήταν μακρές και δύσκολες. Σε αυτές συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα, ανάμεσά τους και 28 ειδικευμένοι δύτες.

Τα πτώματα των πέντε άλλων επιβατών ανασύρθηκαν την Τετάρτη και χθες, Πέμπτη, από το εσωτερικό του γιοτ. Πρόκειται για τον Βρετανό μεγιστάνα Μάικ Λιντς, τον πρόεδρο της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ, τον δικηγόρου της Clifford Chance Κρις Μορβίλο, και τις δύο συζύγους των τελευταίων.

Το πτώμα του μέλους του πληρώματος, του σεφ που εργαζόταν στο γιοτ, του Ρεκάλντο Τόμας, βρέθηκε στην θάλασσα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κοντά στον τόπο του ναυαγίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook