«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα: όποιος μας βλάψει - θα τον βλάψουμε», δήλωσε τα ξημερώματα ο Μπένιαμιν Νετανιάχου,μετά την επίθεση της Χεζμπολαχ.

Επίθεση με ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Κυριακής το λιβανικό κίνημα της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Με πλήγματα στο νότιο Λίβανο απάντησε η ισραηλινή αεροπορία.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 5:30 το πρωί της Κυριακής, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε περίπου 320 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως το Σαφέντ και η Άκρα, και σε 11 στρατιωτικές βάσεις.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο αντιποίνων για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ .
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διεξήγαγε προληπτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αφού εντόπισε σχέδια για μια σημαντική επίθεση κατά της επικράτειάς του.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ λένε ότι οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ προκάλεσαν “πολύ μικρή ζημιά”.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του. Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά “τις τελευταίες εξελίξεις”, διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος από το Ισραήλ είπε ότι ορισμένοι από τους στόχους της Χεζμπολαχ βρίσκονταν στο κεντρικό Ισραήλ, περιοχές που μέχρι στιγμής δεν είχαν επηρεαστεί από τις επιθέσεις της οργάνωσης. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε ένα μπαράζ ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στην πρώτη φάση της απάντησης της, και χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχημένη.

Πάντως ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Εικόνα από το αεροδρόμιο νωρίτερα με εκατοντάδες επιβάτες να περιμένουν την επανάληψη των πτήσεων:

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε μήνυμά του: «Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του».

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, έχουν γίνει εκκενώσεις πληθυσμού στο Γκολάν, στη Γαλιλαία και σε περιοχές κοντά στη Χάιφα. Μια γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στην πόλη Άκρα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο.

Δείτε βίντεο από αναχαίτιση drone:

Στις 7 το πρωί ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα.

Προηγήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες προληπτικά πλήγματα από αέρος του Ισραήλ προς τον Λίβανο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

Νετανιάχου: «Όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό»

Το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας σήμερα το πρωί στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ.

«Σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τις προετοιμασίες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, δώσαμε εντολή στις IDF να δράσουν προληπτικά για να αποσοβήσουν την απειλή».

«Οι IDF εργάζονται έκτοτε εντατικά για να αποτρέψουν τις απειλές. Κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που είχαν στόχο το βόρειο τμήμα της χώρας» σημείωσε επιπλέον ο Νετανιάχου, ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», κατέληξε, συμπληρώνοντας πως το Ισραηλ θα συνεχίσει να ακολουθεί έναν απλό κανόνα: «Θα κάνουμε κακό σε όποιον μας κάνει κακό».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επαναβεβαιώνει την δέσμευση της Ουάσινγκτον στην άμυνα του Ισραήλ

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην άμυνα του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. Ο Όστιν «μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν για την άμυνα του Ισραήλ κατά των επιθέσεων της Λιβανέζικης (Χεζμπολάχ)», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ενημέρωσή του για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

«Ο υπουργός Όστιν επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ κατά οποιωνδήποτε επιθέσεων από το Ιράν και τους περιφερειακούς εταίρους και συμμάχους του», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ήμασταν πολύ σαφείς στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook