Η Ρωσία έχει εξαπολύσει μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της στην Ουκρανία του πολέμου μέχρι στιγμής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αεροπορίας. Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου στα καταφύγια

Το μπαράζ επιθέσεων της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία ξεκίνησε σε όλη τη χώρα τη νύχτα της Δευτέρας και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί.

Σύμφωνα με τον Mykola Oleshchuk, διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε 127 πυραύλους και 109 επιθετικά drones. Από αυτούς, η Ουκρανία κατέρριψε 102 πυραύλους και 99 drones, είπε στο Telegram. Ο κ. Oleshchuk χαρακτήρισε τη συνδυασμένη επίθεση “την πιο μαζική αεροπορική επίθεση”.

Κύριος στόχος αυτής της επίθεσης ήταν οι ενεργειακές υποδομές σε μία προσπάθεια της Μόσχας να χτυπήσει τα αποθέματα της Ουκρανίας βυθίζοντάς την στο «σκοτάδι και το κρύο», ενόψει του χειμώνα. Επίσης η Μόσχα ήθελε με τον τρόπο αυτό της μαζικής επίθεσης να πλήξει το ηθικό των Ουκρανών, μετά την εισβολή του Ουκρανικού Στρατού σε ρωσικά εδάφη στο Κούρσκ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ βομβαρδίστηκαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε εθνικό επίπεδο, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Διακοπές ρεύματος και διακοπές ύδρευσης αναφέρθηκαν σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Κιέβου, καθώς η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε τουλάχιστον 15 περιοχές περιοχές.
Συνολικά από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες.

Το μήνυμα από τη Μόσχα προς τους Ουκρανούς ήταν να μην κάνετε λάθος, η Ρωσία μπορεί ακόμα να επιφέρει δυστυχία στον ουκρανικό πληθυσμό όποτε θέλει, σύμφωνα με το BBC.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολή της, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Τους τελευταίους μήνες έχει ανανεώσει την εκστρατεία επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας της χώρας του από τότε που άρχισε να χτυπά τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις στα τέλη Μαρτίου.

Η Ουκρανία αγοράζει ενέργεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό και έτσι τις περισσότερες μέρες, η χώρα έχει προγραμματισμένο μπλακ άουτ για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών όπως σε νοσοκομεία και σεστρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και σε χώρους αποθήκευσης δυτικών όπλων. «Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος και διακοπή της σιδηροδρομικής μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή», ανέφερε.

Η Ουκρανή βουλευτής, Lesia Vasylenko, ανέφερε ότι παρά τα πλήγματα που δέχεται η Ουκρανία παραμένει «δυνατή», τονίζοντας ότι το σύστημα αεράμυνας της χώρας λειτουργεί.

Η Ουκρανή πολιτικός σημείωσε παράλληλα ότι «ο στόχος που επιδιώκει τώρα η Ρωσία, είναι να στοχεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές ώστε να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει στο σκοτάδι και στο κρύο κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook