Παραλύει τη Δευτέρα το Ισραήλ μετά την απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα. Εκατοντάδες χιλιάδες οι διαδηλωτές. Συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις.

Λαϊκή οργή έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ μετά τους 6 νεκρούς ομήρους που εντοπίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό με τις διαδηλώσεις να είναι πολυπληθείς, την ώρα που η Εργατική Ομοσπονδία του Histadrut , του συνδικάτου που εκπροσωπεί περίπου 800.000 εργαζόμενους στη χώρα, έχει κηρύξει γενική απεργία για τη Δευτέρα στην οποία δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και άλλοι φορείς και εργαζόμενοι από τον τεχνολογικό τομέα, επιχειρήσεις αλλά και δικηγορικά γραφεία σύμφωνα με τους timesofisrael.com.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου να επαναφέρει τους ομήρους στη Γάζα.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να εντείνουμε τη διαμαρτυρία μας και να παράσχουμε πλήρη υποστήριξη στις οικογένειες των ομήρων», λέει ο Harel Wizel, Διευθύνων Σύμβουλος της ισραηλινής αλυσίδας καταστημάτων μόδας και λιανικής Fox Ltd., σε έκτακτη συνάντηση εταιρειών του ιδιωτικού τομέα στο Κυριακή βράδυ. Κηρύσσουμε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και οργανισμών μας! Συμμετέχουμε στην απεργία του Histadrut! Ζητάμε συμφωνία ομήρων!».

Στο μεταξύ αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Αστυνομία , σύμφωνα με τους timesofisrael εκτιμάται ότι περίπου 280.000 άτομα συμμετείχαν στην αποψινή διαδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο εδώ και 18 μήνες. Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και επιπλέον 200.000 συμμετείχαν σε άλλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αστυνομία συγκρούεται με χιλιάδες στην εθνική οδό Ayalon, εκτοξεύει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των διαδηλωτών, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα φώναζαν : “Ο Μπίμπι σκοτώνει τους ομήρους!”

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών ζητά να κηρυχτεί παράνομη η απεργία
Τη γραμμή της κυβέρνησης εξέφρασε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Όχι μόνο καταδίκασε την απεργία, αλλά υποστήριξε ότι εκπροσωπεί «τα συμφέροντα της Χαμάς».

Ο  Σμότρις, ζήτησε από τον γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει κατεπείγον αίτημα στα δικαστήρια για να μπλοκάρει την απεργία.

Όπως υποστηρίζει, η απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια. Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία, η οποία θα έκλεινε τη χώρα καθώς δεν θα γίνονταν πτήσεις, έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Σε δεινή θέση ο Νετανιάχου – Προσπάθειες για επικοινωνία με τους συγγενείς των δολοφονημένων ομήρων
Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, επιχειρώντας σήμερα να επικοινωνήσει με τις οικογένειες των δολοφονημένων ομήρων και να τους εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από 4 οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 2 άλλες οικογένειες αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί του, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τον θάνατο των αγαπημένων του προσώπων.

Πιστεύεται ότι οι έξι απαχθέντες Καρμέλ Γκατ, 40, Έντεν Γερουσάλμι, 24, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι, 25 και Όρι Ντανίνο, 25, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τα βόρεια της Λωρίδας στη Ράφα στο νότο, όπου δολοφονήθηκαν.

Αντίθετα, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε σήμερα Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook