Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Moi Teaching Referral Hospital (MTRH) στο Ελντορέτ της δυτικής Κένυας, μετά την επίθεση με βενζίνη, από τον σύντροφό της που της έβαλε φωτιά .

Συγκλονισμένη είναι η αθλητική κοινότητα με την είδηση του θανάτου της Ρεμπέκα Τσεπτέγκι. Η Μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο, νοσηλευόταν εδώ και τρείς μέρες στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον σύντροφο της, ο οποίος της έριξε βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι, υπέστη εγκαύματα σε περισσότερο από το 75% του σώματός της στην επίθεση που δέχτηκε στην Κένυα την περασμένη Κυριακή και είναι η Τρίτη αθλήτρια πουδολοφονείται στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, σε ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τη thestar.com..

Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Moi Teaching Referral Hospital (MTRH) στο Ελντορέτ της δυτικής Κένυας, μετά την επίθεση με βενζίνη, από τον σύντροφό της και υοπέκυψε σήμερα τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο καθώς» κατέρρευσαν τα όργανα της» .

«Μάθαμε για τον θλιβερό θάνατο της Ολυμπιονίκης μας Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι… μετά από μια άγρια επίθεση από τον φίλο της», είπε ο Ντόναλντ Ρουκάρε, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ουγκάντα, σε ανάρτησή του στο X. “Είθε η ευγενική ψυχή της να αναπαυθεί εν ειρήνη και καταδικάζουμε σθεναρά τη βία κατά των γυναικών. Αυτή ήταν μια άνανδρη και παράλογη πράξη που οδήγησε στην απώλεια ενός μεγάλου αθλητή.”

Ο Peter Ogwang, υπουργός Αθλητισμού της Ουγκάντα, χαρακτήρισε τον θάνατό της ως «τραγικό». «Οι αρχές της Κένυας ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε και μια πιο λεπτομερής αναφορά και πρόγραμμα θα παρασχεθούν σε εύθετο χρόνο», είπε.

Ο θάνατος της Τσεπτεγκέι έρχεται να προστεθεί στη βία που βιώνουν οι αθλήτριες στην Κένυα, όπου ζούσε όταν προπονούνταν.

Πριν από 3 χρόνια άλλη μία πολλά υποσχόμενη αθλήτρια στην Κένυα δολοφονήθηκε από τον άνδρα της. Η Joan Chelimo, από τους ιδρυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Tirop’s Angels», για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, είπε στο Reuters ότι οι αθλήτριες διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης και βίας από τους άνδρες που έλκονταν από τα χρήματά τους.

Η Τσεπτέγκι εκπροσωπούσε την Ουγκάντα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2010, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Cross Country της IAAF, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Mountain and Trail Running και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.

Αγωνίστηκε επίσης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι στον μαραθώνιο γυναικών (τερμάτισε 44η). Σύμφωνα με την IAFF η 102η θέση ήταν το personal best της στο παγκόσμιο ranking στον Μαραθώνιο γυναικών.

Κατέχει το εθνικό ρεκόρ Κένυας στον μαραθώνιο των γυναικών, ενώ από τις κορυφαίες της αθλητικές στιγμές, ήταν η 14η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2023, που έγινε στη Βουδαπέστη.

Η επίθεση με βενζίνη από τον σύντροφό της
Σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας ο Κενυάτης σύντροφος της αθλήτριας, Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάχ, μπήκε στο σπίτι της στην πόλη Εντέμπες, στην κομητεία Τρανς, την Κυριακή (01.09.2024) γύρω στις 14:00 (ώρα τοπική), ενώ η αθλήτρια και τα παιδιά της βρίσκονταν στην εκκλησία.

Όταν επέστρεψαν, ο Ντίκσον “έριξε βενζίνη στη Ρεμπέκα πριν βάλει τη φωτιά”, σημειώνει λεπτομερώς η αναφορά, η οποία προσθέτει ότι ο άνδρας κάηκε επίσης από τις φλόγες.

Η 33χρονη αθλήτρια, η οποία σώθηκε από γείτονες, και ο σύντροφός της νοσηλεύτηκαν αρχικά με “πολλαπλά εγκαύματα” στο πλησιέστερο νοσοκομείο, στην πόλη Κιτάλε, πριν μεταφερθούν στο Moi Teaching και Referral Hospital (MTRH) στο Ελντορέτ, μια μεγάλη πόλη στην κοιλάδα Rift.

“Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκαν ένα μπιτόνι 5 λίτρων, μια τσάντα και ένα μαύρο καπέλο που φέρεται να ανήκε στον Ντίκσον και ένα καμένο κινητό τηλέφωνο που ανήκε στη Ρεμπέκα”, διευκρίνιζε η αστυνομική έκθεση.
Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι και ο Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάχ, ήταν “ένα ζευγάρι που είχε διαρκώς οικογενειακές διαμάχες”, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook