Στην τελευταία έκδοση του περιοδικού “TIME”, o γνωστός αρθρογράφος και καθηγητής εφαρμοσμένης στρατηγικής του Πανεπιστημίου Columbia, Ian Bremmer, υπογράφει άρθρο με τίτλο: «Πώς η όλο και πιο αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα».

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε περισσότερη ισχύ από οποιονδήποτε ηγέτη μετά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Μετασχημάτισε την πολιτική της Τουρκίας, ήλθε αντιμέτωπος με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, και ξανάγραψε το σύνταγμα της χώρας για να δώσει στην προεδρία του πρόσθετη εξουσία. Αλλά το πολεμοχαρές του ύφος και τα αυταρχικά ένστικτά του αύξησαν τους επικριτές του στη χώρα του και στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα του αυτή τη στιγμή είναι το οικονομικό: η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 14%, ο πληθωρισμός παραμένει διψήφιος και η πανδημία συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πληρώνουν πολιτικό τίμημα για όλα αυτά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έρχεται δεύτερος απέναντι στον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου σε πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση από την Turkiye Raporu, το μερίδιο ψήφου του ΑΚΡ σε περίπτωση που διενεργούνταν τώρα εκλογές για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 30 τοις εκατό. Η προθυμία του Ερντογάν να επιτρέψει στο νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει κατακόρυφα τα επιτόκια στα τέλη του περασμένου έτους σταθεροποίησε τις συνθήκες της οικονομίας παγώνοντας τον πληθωρισμού και προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις Καθώς ο COVID-19 αποδεικνύεται όλο και μεγαλύτερο βαρίδι για τα οικονομικά των τουρκικών νοικοκυριών, η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται αλλά αυξάνεται και η απαίτηση για αλλαγή. Τους επόμενους μήνες, ο Ερντογάν μπορεί να εφαρμόσει εκ νέου μια οικονομική πολιτική “quick fix” (γρήγορης διόρθωσης)που ήταν ο λόγος που αρχικά έκανε την Τουρκία τόσο εύθραυστη.

Στο μεταξύ, ελλείψει ψωμιού, ο Ερντογάν προσφέρει θεάματα που ελπίζει ότι αυτά θα συσπειρώσουν τη βάση του και θα αποσπάσουν την προσοχή από τις δύσκολες μέρες. Όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Ερντογάν να επιλέξει έναν πολιτικό οπαδό του ως πρύτανη σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, τους επιτέθηκε αποκαλώντας τους τρομοκράτες και πολλοί συνελήφθησαν. Έχει επιλέξει την πολιτική σύγκρουση, ζητώντας νέες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στον Πρόεδρο νέες εξουσίες που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται, παρά το ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κερδίσει την υπερ-πλειοψηφία που απαιτείται για επικύρωσή τους στο κοινοβούλιο. Ο Ερντογάν εργάστηκε επίσης σκληρά για να δώσει πνοή στην εθνική υπερηφάνεια. Τον περασμένο μήνα, δεσμεύθηκε να εορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας με μια αποστολή στο διάστημα που θα κορυφωθεί με την «πρώτη επικοινωνία με το φεγγάρι» και στη συνέχεια με μια επανδρωμένη αποστολή. Η κακές δημοσκοπήσεις για τον ίδιον δείχνουν ότι οι προτεραιότητες της κοινωνίας βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει επίσης στραφεί προς πιο προβλέψιμους στόχους. Στις 8 Φεβρουαρίου, υπαινίχθηκε ότι αναμένονται καλές ειδήσεις στο μέτωπο της εθνικής ασφάλειας. Αλλά στη συνέχεια ένα σχέδιο διάσωσης Τούρκων ομήρων που κρατούνταν από Κούρδους αυτονομιστές στο βόρειο Ιράκ είχε καταστροφικά αποτελέσματα και ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ακυρώσει την τηλεοπτική ομιλία θριάμβου που είχε υποσχεθεί. Στη συνέχεια ήρθε η είδηση ​​ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε συλλάβει περισσότερα από 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος για διασυνδέσεις με αυτονομιστές. Ίσως προσπαθήσει να απαγορεύσει εντελώς το κόμμα αυτό, δημιουργώντας μια νέα πηγή σύγκρουσης εντός και εκτός Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, η βάναυση αυτή στάση του Ερντογάν απέναντι στην εσωτερική αντιπολίτευση πυροδοτεί εντάσεις με άλλες κυβερνήσεις. Σε τελική ανάλυση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι ηγέτες της ΕΕ ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο από ό, τι ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα που χωρίζουν την Τουρκία από τη Δύση. Πέτρα του σκανδάλου είναι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η επερχόμενη δίκη στην πόλη της Νέας Υόρκης, της τουρκικής δανειοδότριας τράπεζας Halkbank, με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ενόχληση για τον Ερντογάν προσωπικά.

Ο Ερντογάν αψήφισε τις αντιρρήσεις τις Ε.Ε. και ενέκρινε τις έρευνες για πετρέλαιο σε αμφισβητούμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό, προς το παρόν, έχει σταματήσει. Ωστόσο, ο Ερντογάν δημιούργησε άλλη μια κρίση πέρυσι όταν ανακοίνωσε ότι «άνοιξε τις πύλες προς την Ευρώπη» για τους πρόσφυγες που η Τουρκία είχε στεγάσει ως μέρος συμφωνίας με την ΕΕ. Πρόσφατα, όταν η Τουρκία έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος σε περιοχές του Αιγαίου, ξέροντας ότι θα εξόργιζε την Αθήνα, Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το πλοίο. Ο Ερντογάν συνεχίζει επίσης να αντιτίθεται στα σχέδια της Ε.Ε. για επανένωση της Κύπρου, επιμένοντας σε μια «λύση δύο κρατών» στο νησί.

Μπορεί να ελπίζει σε σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αυτό εξαρτάται από το εάν η εκεχειρία στο Idlib της Συρίας παραμένει σε ισχύ, όπου άλλη μια επιχείρηση καταστολής από τον Συριακό στρατό με την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να στείλει κύματα προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία παρενέβη επίσης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αντιπαράθεσης με την Αρμενία στον Καύκασο προς υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν.

Η ιστορία λέει ότι ο ισχυρός της Τουρκίας θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός και αλλοπρόσαλλος, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς η οικονομία της χώρας του αποτελεί βαρύ φορτίο για το πολιτικό του μέλλον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook