Βίντεο που μετέδωσε το CNN, και γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην εμπόλεμη πόλη Ποκρόφσκ ( Pokrovsk) στην ανατολική Ουκρανία, δείχνει μια προφανή εκτέλεση από ρωσικά στρατεύματα τριών Ουκρανών στρατιωτιών που παραδόθηκαν, μετά την κατάληψη της τάφρου τους.

Πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν στο CNN μια λίστα με 15 περιπτώσεις από τον Νοέμβριο, οι περισσότερες υποστηριζόμενες από βίντεο ή ηχητικές υποκλοπές από drone, στις οποίες λένε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν εκτελέστηκαν από τους Ρώσους στην πρώτη γραμμή, αντί να αιχμαλωτιστούν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνούσε 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία είχαν σκοτωθεί συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ είχαν παραδοθεί και τα οποία συνιστούν εγκλήματα πολέμου .

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο από το πιο πρόσφατο περιστατικό, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Ποκρόφσκ, αυξάνεται επικίνδυνα ο αριθμός των εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών από τους Ρώσους εισβολείς, λίγο μετά την παράδοσή τους.

Στο βίντεο οι στρατιώτες ξεπροβάλλουν στη μέση μιάς σκονισμένης διαδρομή, μετά πέφτουν στα γόνατα με τα χέρια στα κεφάλια τους, δευτερόλεπτα αργότερα, τα πλάνα του ουκρανικού drone δείχνουν, ότι είναι ξαπλωμένοι μπρούμυτα, ακίνητο,

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν που ερευνά αυτές τις υποθέσεις εκτέλεσεις Ουκρανών στρατιωτών από Ρώσους ενώ ήταν σαφές ότι είχαν παραδοθεί δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ότι θεωρεί αυτές τις δολοφονίες εγκλήματα πολέμου και οργανωμένο σχέδιο του Κρεμλίνου.

«Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, εάν δείχνουν ότι παραδίδονται, εάν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε οι πυροβολισμοί χωρίς την κατάλληλη καταδίκη είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Κόστιν στο CNN.
Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, τέτοια εγκλήματα διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας από διαφορετικές μονάδες, γεγονός που δίνει στην Ουκρανία «την δυνατότητα να ισχυριστεί ότι μια τέτοια πολιτική είναι οργανωμένη από το Κρεμλίνο. Πρόκειται για εντολή συγκεκριμένων διοικητών».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του CNN για σχολιασμό σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος που παρείχε το βίντεο στο CNN από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Pokrovsk είπε ότι η μονάδα τους γνώριζε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ή διερευνηθεί. Ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί, με μια μονάδα στο Τορέτσκ να ισχυρίζεται στο Telegram ότι είχε βίντεο με drone, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη, με τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από ένα υπόγειο, με τα χέρια τους σηκωμένα σε ένδειξη παράδοσης και στη συνέχεια να πυροβολούνται από ρωσικά στρατεύματα. Οι εισαγγελείς στην περιοχή του Ντόνετσκ δήλωσαν ότι άνοιξαν έρευνα για «παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου, σε συνδυασμό με δολοφονία εκ προθέσεως».

Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν δικαστεί κατηγορούμενοι για τέτοιες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου ενός στην περιοχή Zaporizhzhia της νότιας Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος ήταν κατάδικος, ο οποίος αποφυλακίστηκε ενώ εξέτιε την ποινή του για κλοπή τον Νοέμβριο για να υπηρετήσει στην 127η μεραρχία μηχανοκίνητων τυφεκίων του ρωσικού στρατού.

Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από drone που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι ο Ρώσος πυροβόλησε έναν Ουκρανό στρατιώτη τον Ιανουάριο καθώς έβγαινε με τα χέρια υψωμένα από την τάφρο του κοντά στο Πριγιούτνε και μετά γονάτισε.

Την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπόκειται σε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον ρόλο του σε υποτιθέμενο σχέδιο βίαιης απέλασης Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία, το Κίεβο ενισχύει τους ισχυρισμούς του για γενοκτονία κατά της Μόσχας. Ο Κόστιν, ο γενικός εισαγγελέας, είπε ότι ο συστηματικός χαρακτήρας αυτών των εικαζόμενων εκτελέσεων αιχμαλώτων στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να γίνουν μέρος μιάς ευρύτερης υπόθεσης γενοκτονίας.

Μια πηγή του ΟΗΕ για τις έρευνες δήλωσε στο CNN ότι ορισμένες από τις προφανείς εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών αποτέλεσαν αντικείμενο της εξέτασής τους. «Υπάρχουν πολλές από αυτές. Υπάρχει ένα μοτίβο. Περιλαμβάνει τουλάχιστον έγκριση ή εντολή να μην δείξουν έλεος», δήλωσε ο συνομιλητής του τηλεοπτικού καναλιού, αναφερόμενος στην πρακτική της δολοφονίας αιχμαλώτων. «Οι δολοφονίες είναι εγκλήματα πολέμου μεμονωμένα», είπε η πηγή, «και μαζί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook