Η πιο σημαντική στιγμή στην προεδρική κούρσα μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται απόψε, με το πολυναναμενόμενο debate καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσει άμεσα τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν ανάψουν τα φώτα στο πλατό του ABC, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι , Κάμαλα Χαρις και Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζονται για την ιστορική αναμέτρηση σε ένα τηλεοπτικό γεγονός που αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνον.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχουν απευθύνει ποτέ μέχρι σήμερα ο ένας στον άλλο τον λόγο. Απόψε από τις 21:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης) θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά χωρίς κοινό, χωρίς σημειώσεις, για 90 λεπτά.

Tο σημερινό ντιμπέιτ είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχει η Κάμαλα Χαρις να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του αντιπάλου της. Αν τα πάει καλά και εξηγήσει με σαφήνεια τις θέσεις της απέναντι στον αναμενόμενο χαοτικό λόγο του Τραμπ, εκτιμάται πως θα αλλάξει προς όφελος της τις δημοσκοπησεις. Και αυτό γιατί το μειονεκτήματα της, είναι ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, δεν γνωρίζουν ούτε την πολιτικη της, ούτε τις προτάσεις της ούτε την άποψη της για τα μεγάλα ζητήματα.

Η δημοσκόπηση για το CNN δείχνει ότι η Καμάλα Χάρις έχει προβάδισμα 2 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, 49% με 47%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση των New York Times, ο Τραμπ συγκεντρώνει 48% των προθέσεων ψήφου, προηγείται της Χάρις, που προσελκύει το 47%, ωστόσο η διαφορά τους, μιας εκατοστιαίας μονάδας, στο δείγμα των πιθανών ψηφοφόρων βρίσκεται εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,8%). Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η διαφορά είναι δυο μονάδες (48-46%), επίσης εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,6%).

Οι παρουσιαστές που θα κάνουν τις ερωτήσεις και οι κανόνες

Ο παρουσιαστής του «World News Tonight» David Muir και ο παρουσιαστής του «Prime» του ABC News Live, Linsey Davis θα συντονίσουν τη συζήτηση.

«Είναι αδύνατο να προετοιμαστεί κάποιος (για μια τηλεμαχία) με τον πρόεδρο Τραμπ. (…) Φανταστείτε έναν μποξέρ που θα προσπαθούσε να προετοιμαστεί για έναν αγώνα με τον Φλόιντ Μέιγουεδερ ή τον Μοχάμεντ Άλι», δήλωσε χθες ο Τζέισον Μίλερ, ένας από τους στενούς συμβούλους του Τραμπ, δίνοντας ένα στίγμα για τον τρόπο προσέγγισης του αποψινού ντιμπέιτ από το προεκλογικό του επιτελείο.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική υποψήφια προειδοποίησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες ότι ο αντίπαλός της δεν έχει «κανένα όριο στην κακία και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό». Η Κάμαλα Χάρις είπε ακόμη ότι περιμένει «πολλά ψέματα».

Και οι δύο συμφώνησαν σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αιφνίδιες διακοπές ή οι άμεσες παρεμβάσεις.

Οι κανόνες της τηλεμαχίας
Το ABC δημοσίευσε τους κανόνες για το debate μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η τηλεοπτική μονομαχία θα κρατήσει 90 λεπτά. Ο κάθε αντίπαλος θα έχει δύο λεπτά να απαντήσει στις ερωτήσεις. Επίσης:

-Τα μικρόφωνα θα είναι κλειστά όταν μιλάει ο αντίπαλος,

-Δεν θα υπάρχει κοινό,

-Δεν θα τους επιτραπεί να έχουν γραπτές σημειώσεις,

-Κανένα μέλος της ομάδας τους δεν θα επιτρέπεται να τους πλησιάσει στα δύο διαφημιστικά break,

-Κανένας από τους δύο δεν θα έχει δικαίωμα να κάνει ερώτηση στον άλλον.

Σύμφωνα με το κανάλι, έγινε και στρίψιμο νομίσματος για να επιλέξουν ποιος θα μιλήσει πρώτος και σε ποια πλευρά θα καθίσουν. Ο Τραμπ κέρδισε και αποφάσισε να είναι αυτός που θα μιλήσει τελευταίος στο debate, ενώ η Χάρις επέλεξε να καθίσει από τα δεξιά όπως θα φαίνεται το πλάνο στην τηλεόραση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από το debate δείχνουν τους δυο μονομάχους ισόπαλους σε τρεις κρίσιμες πολιτείες: Μίσιγκαν Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.

Οικονομία, μεταναστευτικό, ασφάλεια και εξωτερική πολιτική θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Τραμπ στην αποψινή τηλεμαχία

Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συνοδεύεται από δύο μέλη της οικογένειάς του και μια σειρά από τους κορυφαίους συμβούλους του στην εκστρατεία δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τα σχέδια

του επιτελείου του.

Ο μεγαλύτερος γιος του πρώην προέδρου, Έρικ Τραμπ, καθώς και η σύζυγός του Λάρα Τραμπ, αναμένεται να ακολουθήσουν τον πρώην πρόεδρο στον χώρο και να τον συνοδεύσουν σε μια αίθουσα αναμονής, είπε η πηγή. Οι 6 συνεργάτες της εκστρατείας του Τραμπ, (Σούζι Γουάιλς και Κρις Λασιβίτα, καθώς και οι ανώτεροι σύμβουλοι Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, Τζέισον Μίλερ, Στίβεν Τσουνγκ και Τέιλορ Μπούντοβιτς ) σχεδιάζουν επίσης να τον συνοδεύσουν στον χώρο – βοηθώντας τον πρώην πρόεδρο να προετοιμαστεί μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί για την  αναμέτρησή του με  την Κάμαλα Χάρις.

Ο διευθυντής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ, Νταν Σκαβίνο, θα βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια και σχεδιάζει να δημοσιεύσει ζωντανά στο X από τον λογαριασμό του πρώην προέδρου καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια.

Πως  η Χάρις θα μπορούσε να “στριμώξει”   τον Τραμπ
Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναμένεται να αναδείξει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και να στριμώξει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τα ασαφή μηνύματά του για τις αμβλώσεις.

Οι Δημοκρατικοί ανέδειξαν το ζήτημα των αμβλώσεων πριν από τον Νοέμβριο, θεωρώντας ότι είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα που θα μπορούσε να ωθήσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους -ιδιαίτερα τις γυναίκες- να στραφούν κατά του Τραμπ συνδέοντας την απαγόρευση των αμβλώσεων με τις πολιτικές του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του CNN έδειξαν ότι η Χάρις επιδιώκει να αξιοποιήσει το προβάδισμα του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη διαχείριση των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, με τις γυναίκες στις κρίσιμες πολιτείες μάχης να τις δίνουν προβάδισμα 27%.

Αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στο να συνδέσει τον Τραμπ με τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο debate, ειδικά μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θα καταψηφίσει το μέτρο στην πολιτεία καταγωγής του, τη Φλόριντα, που θα καθιστούσε την άμβλωση νόμιμη μέχρι το σημείο βιωσιμότητας που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι περίπου 23 ή 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Αυτό θα άφηνε σε ισχύ την απαγόρευση έξι εβδομάδων της πολιτείας, με την οποία ο Τραμπ έχει δηλώσει δημόσια ότι διαφωνεί και χαρακτήρισε «πολύ μικρή».

Η εκστρατεία της Χάρις ξεκίνησε επίσης πρόσφατα μια περιοδεία για τα δικαιώματα αναπαραγωγής, από τη Φλόριντα όπου η άμβλωση είναι κυρίαρχο ζήτημα. Αναμένεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 50 στάσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το CNN η Κάμαλα Χάρις προετοιμάστηκε για μια σειρά από πιθανές προσβολές από τον Τραμπ, λένε πηγές

Ένα σημαντικό μέρος των προετοιμασιών της αντιπροέδρουΚάμαλα Χάρις για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης συνεπαγόταν την προετοιμασία για πιθανές προσβολές, τα υποτιμητικά σχόλια και τις ατάκες από τον πρώην πρόεδρο, ανέφεραν δύο γνωστές πηγές.

Η ομάδα που βοήθησε στην προετοιμασία της Χάρις δεν χρειάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από τα πρόσφατα δημόσια σχόλια του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών του συγκεντρώσεων, για να καταλάβει τι είδους πράγματα μπορεί να πει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη σκηνή της συζήτησης. «Απλώς πηγαίνετε να δείτε τις συγκεντρώσεις του», είπε στο CNN μία από τις δύο πηγές, ανώτερος σύμβουλος.

«Οι συγκεντρώσεις του είναι μια προεπισκόπηση της συζήτησης». Ο Τραμπ αποκάλεσε πρόσφατα τη Χάρις «κακή», αμφισβήτησε αν η Χάρις είναι μαύρη και προσέβαλε τη νοημοσύνη της. Ο καθένας μπορεί να μαντέψει πόσο θα τείνει ο Τραμπ να προσπαθήσει να προσβάλει προσωπικά την αντίπαλό του το βράδυ — και πόσα από αυτά θα ακουστούν  ακόμη και από το κοινό, δεδομένου ότι τα μικρόφωνα των υποψηφίων θα είναι απενεργοποιημένα όταν δεν είναι η σειρά τους να μιλήσουν . Αν τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά όλη την ώρα, ο σύμβουλος της Χάρις είπε ότι  «θα έδειχνε ότι δεν έχει την ιδιοσυγκρασία να γίνει πρόεδρος».

Η Χάρις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μίλησε εκτενώς με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρώην υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον –καθώς και οι δύο έχουν βιώσει προσβολές από τον Ντόναλντ Τράμπ.

Οι συμβουλές της Χίλαρι Κλίντον
Καθώς βρισκόταν στο Πίτσμπουργκ το Σαββατοκύριακο για να προετοιμαστεί για το ντιμπέιτ, η αντιπρόεδρος ζήτησε συμβουλές από μια γυναίκα που είχε αντιμετωπίσει τον πρώην πρόεδρο: τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι δύο γυναίκες μίλησαν στο τηλέφωνο το Σαββατοκύριακο με την Κάμαλα Χάρις.

Η Κλίντον έχει πει σε κοντινούς της ανθρώπους ότι κοιτάζοντας πίσω τη δική της εμπειρία από το ντιμπέιτ με τον Τραμπ το 2016, «το δόλωμά του είναι η αυτοκαταστροφή» και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που η αντιπρόεδρος θα μπορούσε να κάνει απόψε.

Η Κλίντον ανέφερε, για παράδειγμα, ότι πιστεύει ότι μία από τις πιο κακές στιγμές της συζήτησης για τον Τραμπ πριν από οκτώ χρόνια ήταν όταν προσπάθησε να επιτεθεί στην Κλίντον λέγοντάς της ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τη σεβόταν.

Εκείνη του απάντησε: «Λοιπόν, αυτό οφείλεται στο ότι θα προτιμούσε να έχει μια μαριονέτα ως Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αυτό οδήγησε σε μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές του τελευταίου προεδρικού ντιμπέιτ του 2016, με τον Τραμπ να απαντά: «Όχι μαριονέτα. Όχι μαριονέτα. Είσαι η μαριονέτα. Όχι, εσύ είσαι η μαριονέτα».

Η Κλίντον έχει περιγράψει εκείνη τη στιγμή ως μια πραγματική αποκάλυψη για τον Τραμπ – και ένα γεγονός που θα μπορούσε να επαναληφθεί απόψε αν ο Χάρις του έδινε το περιθώριο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις