Οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate εκτιμούν ότι η Κάμαλα Χάρις ξεπέρασε τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN.

Σε γενικές γραμμές οι αναλυτές συμφωνούν ότι από το χτεσινό debate η Κάμαλα Χάρις κατατρόπωσε τον Ντόλαλντ Τράμπ.

Η Δημοκρατική υποψήφια πέτυχε κάτι που δεν είχε πετύχει ο Τζο Μπάιντεν στη δεύτερη προεκλογική του εκστρατεία κατά του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει ο αρθρογράφος των NYT. Τι ήταν αυτό; Ανάγκασε τον Τραμπ να δείξει τον αληθινό του εαυτό ώστε να αποκαλυφθούν «τα διάσπαρτα ψέματα και οι φαντασιοπληξίες του».

Από δημοσκόπηση που παρουσίασε το CNN λίγη ώρα μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, με το 63% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να λένε ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα από τον Τραμπ, ενώ το 37% των συμμετεχόντων υποστήριξε το αντίστροφο. Πριν το ντιμπέιτ οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν μοιρασμένοι 50%-50% στο ποιος εκ των δύο υποψηφίων θα τα πήγαινε καλύτερα.

Σύμφωνα με το CNN το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά μια μεταστροφή από τον Ιούνιο, όταν το 67% είχε κρίνει ως νικητή τον Τραμπ στην καταστροφική τηλεμαχία για τον Τζο Μπάιντεν.

Επίσης , το 96% των υποστηρικτών της Χάρις που συντονίστηκαν δήλωσαν ότι ο επιλεγμένος υποψήφιος τους είχε κάνει καλύτερη δουλειά, ενώ μια μικρότερη πλειονότητα 69% των υποστηρικτών του Τραμπ του πιστώνουν ότι τα πήγε καλά.

Οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν τη συζήτηση έφυγαν επίσης με βελτιωμένες απόψεις για την Χάρις σε σύγκριση με τις εντυπώσεις τους πριν από τη συζήτηση, ενώ λίγοι άλλαξαν τις απόψεις τους για τον Τραμπ συνολικά. Οι απόψεις τους για τα δυνατά σημεία κάθε υποψηφίου στα ζητήματα συνέχισαν να αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που παρατηρείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις, με τον Τραμπ να έχει πλεονέκτημα στην οικονομία, τη μετανάστευση και να είναι αρχιστράτηγος και την Χάρις να εμπιστεύεται περισσότερο ο κόσμος για τις αμβλώσεις και την προστασία της δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN.

Από τις πρώτες στιγμές του πρώτου της debate εναντίον του Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, η Κάμαλα Χάρις εκμεταλλεύτηκε με πανουργία τη μεγαλύτερη αδυναμία του αντιπάλου της. Όχι το ρεκόρ του. Όχι τις διχαστικές του πολιτικές. Όχι το ιστορικό του με εμπρηστικές δηλώσεις. Αντίθετα, έβαλε στόχο ένα πολύ πιο πρωταρχικό μέρος του: Το εγώ του, γράφουν χαρακτηριστικά οι Νew Υork Τimes.

Στις συγκεντρώσεις του, στο συκοφαντικό του δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης και περιτριγυρισμένος από κόλακες στο Mar-a-Lago, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αδιαμφισβήτητος, και ποτέ δεν χλευάστηκε. Αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια 90 λεπτών στη Φιλαδέλφεια την Τρίτη, όταν η Χάρις που δεν τον είχε ξανασυναντήσει κατάφερε, λίγο-λίγο, να τρυπήσει το άνετο κουκούλι του και να προκαλέσει την ενόχληση και τον θυμό του.

Η Κάμαλα Χάρις αμφισβήτησε το μέγεθος και την πίστη του πλήθους στις συγκεντρώσεις του. Είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον αποκαλούν «ντροπή». Και ισχυρίστηκε ότι η περιουσία του χτίστηκε από τον πατέρα του, αναπαράγοντας έναν επιχειρηματία μεγιστάνα που καυχιέται περήφανα ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος ως ένα ακόμη μωρό νεποτισμού.

Φθάνοντας στο στούντιο όπου έγινε η αναμέτρηση, στη Φιλαδέλφεια —υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας—, η αντιπρόεδρος πλησίασε τον πρώην πρόεδρο που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να της σφίξει το χέρι που του έτεινε.
Η Χάρις την ώρα που άπλωσε το χέρι της προς τον Τράμπ για ειραψία του είπε: «Ας κάνουμε μια καλή συζήτηση». «Χαίρομαι που σε βλέπω», απάντησε ο Τραμπ.

Τα επόμενα 90 λεπτά, η 59χρονη αντιπρόεδρος δεν έπαψε να επιτίθεται στον 78χρονο πρώην πρόεδρο — ο οποίος δεν την είχε συναντήσει ποτέ πριν.

«Ο Τραμπ ήταν πολύ κακός κι η Χάρις κέρδισε με διαφορά» την τηλεμαχία, έκρινε ο πολιτολόγος Λάρι Σαμπάτο. Αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό πως θα έχει αντανάκλαση στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή στο Πρίνστον.

Στιγμή με ιδιαίτερα βαρύτητα: η Κάμαλα Χάρις καταφέρθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως ψεύδεται, υφαίνει «ιστό ψεμμάτων», για το ζήτημα της άμβλωσης, και «προσβάλλει» τις Αμερικανίδες.

Τον επέκρινε εξάλλου πως προσπαθεί να «διχάσει» τους Αμερικανούς ανακινώντας ζητήματα που αφορούν τις φυλετικές σχέσεις. Το θέμα την αφορά προσωπικά: ο μεγιστάνας έχει πει πως η πρώην εισαγγελέας «έγινε» μαύρη για εκλογικούς λόγους.

Ο πρώην πρόεδρος από την πλευρά του επιδόθηκε στη συνήθη καταστροφολογία του, ενίοτε επαναλαμβάνοντας «εναλλακτικές αλήθειες» που ακούει κανείς στις προεκλογικές ομιλίες του.

Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα Ιουλίου έγινε εξαιτίας όσων είχαν πει οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα. «Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Ακόμη, κατηγόρησε την αντιπρόεδρο πως «αντέγραψε» το πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν για την οικονομία, πως δεν έχει «κανένα πρόγραμμα» η ίδια, πως σχεδιάζει να προχωρήσει στην «κατάσχεση» των όπλων των Αμερικανών, ότι «άφησε εκατομμύρια» τροφίμους φυλακών και ψυχιατρικών κλινικών του εξωτερικού να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Να το θυμάστε, είναι (ταυτισμένη με τον) Μπάιντεν. Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον Μπάιντεν», επέμεινε. Η Δημοκρατική του αντέτεινε «εμένα έχετε αντίπαλο, όχι τον Τζο Μπάιντεν».

Η κυρία Χάρις «μας είπε πως θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο και το παράλλο, διάφορα θαυμάσια πράγματα. Γιατί δεν τα έχει κάνει; Είναι εκεί πέρα τριάμισι χρόνια», πέταξε ακόμη ο Ρεπουμπλικάνος.

Η Δημοκρατική φάνηκε αποφασισμένη να αναφερθεί σε ζητήματα που τον ενοχλούν, μοιάζοντας να λογαριάζει στην υπερβολική ευθιξία του.

Είπε για παράδειγμα ότι πολλοί από όσους πάνε στις ομιλίες του φεύγουν πολύ πριν να τις τελειώσει, εξαιτίας της «βαρεμάρας» που τους προκαλεί, κάτι που μάλλον ενόχλησε βαθιά τον πρώην πρόεδρο, ή ακόμη ότι τον «πέταξαν έξω» οι ψηφοφόροι το 2020 — στις εκλογές στις οποίες ο κ. Τραμπ αρνήθηκε, για νιοστή φορά, να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε.

Στη σκηνή ο κ. Τραμπ, με τόνο ολοένα πιο επιθετικό κατά τη διάρκεια της εκπομπής, είχε σφιγμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα — δεν το έστρεψε ποτέ στην αντίπαλό του.

Η κυρία Χάρις, πολύ πιο χαλαρή σωματικά, γύριζε συχνά το κεφάλι προς τον αντίπαλό της, με ύφος που ενίοτε έδειχνε αμφιβολία για όσα άκουγε, ενίοτε ήταν ανοικτά ειρωνικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Τραμπ επανέλαβε το ψέμα που διέδωσαν και άλλοι «βαρόνοι» των Ρεπουμπλικάνων, κατά το οποίο αϊτινοί μετανάστες «τρώνε σκύλους και γάτες» σε πόλη στο Οχάιο (βορειοανατολικά).

Οι συγκρούσεις των δύο υποψηφίων επεκτάθηκαν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ «περίγελο» ξένων ηγετών, είπε πως αν ήταν πρόεδρος εκείνος, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είχε φθάσει και θα στρογγυλοκαθόταν «στο Κίεβο», του πρόσαψε πως είναι κάποιος που μπορούν να «χειραγωγούν» οι «δικτάτορες».

«Μισεί το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», είπε από την πλευρά του πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στην κυρία Χάρις «Το Ισραήλ θα χαθεί», επέμεινε, αφού η Κάμαλα Χάρις τόνισε πως ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να τελειώσει άμεσα» και ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός» ώστε «να επιστρέψουν οι όμηροι».

Αποχωρώντας από τη σκηνή, ο κ. Τραμπ και η κυρία Χάρις δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Αργότερα σήμερα Τετάρτη, και οι δυο υποψήφιοι θα παραβρεθούν σε εκδηλώσεις για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις