Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ένα κορίτσι και δύο αδέλφια σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις - Αξιωματούχοι στον Λίβανο κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση φορητών συσκευών επικοινωνίας, Επίσημα η Χεζμπολαχ δεν κατηγορεί το Ισραήλ.

Εκατοντάδες μέλη της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σοβαρά την Τρίτη στο νότιο τμήμα του Λιβάνου και στα νότια προάστια της Βηρυτού, όταν εξερράγησαν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε 10 μέλη της Χεζμπολάχ να αιμορραγούν από τραύματα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ιρανός πρέσβης Μοτζτάμπα Αμανί φέρεται να τραυματίστηκε από έκρηξη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το κρατικό Mehr News.

Σύμφωνα με το κρατικό Mehr News. εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλο τον Λίβανο μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε συσκευές τηλεειδοποίησης που μετέφεραν, και ανεπίσημα φέρεται να προκλήθηκαν από μια « ισραηλινή εισβολή στις συσκευές»

Το Al Jazeera κάνει λόγο για «χακάρισμα», ενώ το Al Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «οι συσκευές ασύρματης επικοινωνίας (Pagers) εκρήγνυνται, τραυματίζοντας τους χρήστες τους σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι βομβητές που έφεραν οι άνδρες της, εξερράγησαν σήμερα το απόγευμα σε διάφορα σημεία του Λιβάνου (και στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), αλλά δεν κατηγόρησε επίσημα το Ισραήλ για το περιστατικό.

Εικόνες χάους στα νοσοκομεία

Η οργάνωση δήλωσε ότι τα «εξουσιοδοτημένα στοιχεία που διαθέτει» έχουν ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για να διαπιστώσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στις εκρήξεις και κάλεσε το κοινό να μην διαδίδει φήμες με τρόπο που «εξυπηρετεί τον ψυχολογικό πόλεμο του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ένα κορίτσι και δύο αδέλφια σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις, ενώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε. Η οργάνωση δήλωσε ότι «η αντίσταση, σε όλες τις μονάδες της, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για να υπερασπιστεί τον Λίβανο και τον ακμαίο λαό του».

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που επικαλείται η Wall Street Journal (WSJ) δήλωσε ότι εκατοντάδες μέλη είχαν τέτοιες συσκευές και υπέθεσε ότι το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να προκαλέσει τη θέρμανση και την έκρηξη της συσκευής. Ο ίδιος αξιωματούχος που επικαλείται η WSJ ανέφερε ότι κάποιοι ένιωσαν τους βομβητές να θερμαίνονται, πετώντας τους βομβητές πριν εκραγούν.

Επιπλέον, στο ίδιο δημοσίευμα της WSJ αναφέρονται αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ που δηλώνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται πολύ γρήγορα για να μετρηθούν.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» που είχε υποστεί η ομάδα σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από το Ισραήλ για το περιστατικό και την αποδιδόμενη σε αυτό κυβερνοεπίθεση.

Τους καλούσαν πριν την έκρηξη
Σύμφωνα με αναφορές, τα τηλέφωνα καλούνταν πριν από την έκρηξη για κάποιο χρονικό διάστημα δευτερολέπτων ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα όποιος λάμβανε το τηλεφώνημα να το σηκώσει και να τραυματιστεί στο μέγιστο βαθμό.

Οι βομβητές που πυροδοτήθηκαν ήταν το τελευταίο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας στο Reuters.


Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι εκρήξεις γίνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.
Υπό το φως των επεισοδίων ασφαλείας, ο πρωθυπουργός Najib Mikati διέταξε τον υπουργό Υγείας Firas Abiad να κινητοποιήσει τα νοσοκομεία και τους γιατρούς για την περίθαλψη των τραυματιών. Το υπουργείο Υγείας, με τη σειρά του, έδωσε εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους γιατρούς να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες και να παραμείνουν σε εγρήγορση προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις