Λίβανος : Ποιες είναι οι θεωρίες για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις των βομβητών
Οι βομβητές είχαν παραγγελθεί τελευταία σε μια προσπάθεια της Χεζμπολάχ να περάσουν τα μέλη της στη «χαμηλή τεχνολογία» , χωρίς iPhone, και σύνδεση με το Διαδίκτυο, προκειμένου να μην εντοπίζονται και να μην γίνονται στόχος δολοφονιών. τα σενάρια για το αν οι βομβητές χακαρίστηκαν ή παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά
Ένα κύμα φονικών εκρήξεων σε όλο τον Λίβανο και περιοχές της Συρίας στόχευσε αξιωματούχους της Χεζμπολάχ των οποίων οι βομβητές ανατινάχθηκαν. Ένας εμπειρογνώμονας βομβών υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί ισχυρά εκρηκτικά στους βομβητές.
Λίβανος και Χεζμπολάχ κατηγορούν το Ισραήλ ότι διεξήγαγε μια τολμηρή, υψηλής τεχνολογίας και στοχευμένη επίθεση. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις.
Υπάρχει μακρά ιστορία του Ισραήλ να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί εφευρετικές μεθόδους για να εξοντώσει τους εχθρούς του, σημειώνει το Sky News , όπου μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας εμπειρογνώμονας ασφαλείας.
Όπως είπε κάποιος θα μπορούσε να είχε παραβιάσει αυτές τις συσκευές πριν διανεμηθούν – όπως κρύβοντας εκρηκτικά μέσα τους που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως όταν σταλεί ένα συγκεκριμένο σήμα στον βομβητή.
Μια άλλη θεωρία σύμφωνα με το CNN είναι ότι υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.
Ένα άλλο είναι ότι επρόκειτο για «επίθεση εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής. Ο Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε στο CNN ότι οι εκρήξεις που εμφανίζονται σε βίντεο που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο φαίνονται «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για μια απομακρυσμένη και άμεση εισβολή που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη μπαταρίας λιθίου». Ο Κένεντι είπε ότι βρήκε τη δεύτερη θεωρία πιο εύλογη.
Είναι πιο πιθανό , είπε , ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες , στη Χεζμπολάχ… και στους βομβητές θα είχαν εμφυτευτεί εκρηκτικά και πιθανόν θα γινόταν έκρηξη μόνο όταν λαμβανόταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα».
Οι αρχικές αναφορές λένε ότι οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα νέο μοντέλο που κατασκευάστηκε από μια εταιρεία της οποίας η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να είχε παραβιαστεί από τους δράστες της επίθεσης.
Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με την ακριβή ημερομηνία αγοράς ή το μοντέλο τους.
Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προμηθεύτηκαν τους βομβητές σε μια προσπάθεια χρήσης «χαμηλής τεχνολογίας» ώστε να μην εντοπίζονται από παρακολουθήσεις των Ισραηλινών μέσω των της χρήσης iPhone και διαδικτύου και να μην γίνονται στόχος δολοφονιών.
Οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν» και «δεν εμπλέκονται» σε σειρά εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι ΗΠΑ «δεν συμμετείχαν» στη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο και «δεν γνώριζαν» εκ των προτέρων για οποιαδήποτε επίθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν εκ των προτέρων αυτό το περιστατικό και σε αυτό το σημείο συλλέγουμε πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο οποίος επανειλημμένα ανέφερε το θέμα ως «περιστατικό» και όχι ως «επίθεση».
«Συλλέγουμε πληροφορίες μέσω της διπλωματικής οδού καθώς και άλλων διαύλων για αυτό το περιστατικό», είπε, αλλά αποκάλυψε εάν οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με Ισραηλινούς ή Λιβανέζους αξιωματούχους.
«Δεν θέλω να προδικάσω τι θα πούμε τις επόμενες μέρες», είπε ο Μίλερ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν θα μπορούσε να αντιδράσει, δεδομένων των αναφορών ότι ο Ιρανός πρέσβης τραυματίστηκε, ο Μίλερ είπε ότι δεν ήθελε να κάνει εικασίες μέχρι να επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές. «Είδα τις αναφορές. Δεν θέλω να μιλήσω για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις πριν επιβεβαιωθεί μια αναφορά. Αλλά σίγουρα, όπως συμβαίνει πάντα, θα παροτρύνουμε το Ιράν να μην εκμεταλλευτεί κανένα περιστατικό, καμία αστάθεια, να προσπαθήσει να προσθέσει περαιτέρω αστάθεια και να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή. Αυτό ήταν το μήνυμά μας προς το Ιράν από τις 7 Οκτωβρίου», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις