Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο κορίτσι, και άλλοι 2.800 τραυματίστηκαν στην επίθεση που είχε στόχο την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η αιματηρή επίθεση έγινε μέσω της συσκευής τηλεειδοποίησης που είχαν τα μέλη της Χεζμπολάχ για να επικοινωνούν μεταξύ, καθώς αυτοί οι βομβητές έγιναν βόμβες στα χέρια τους όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλο το Λίβανο και σε κάποια μέρη της Συρίας προκαλώντας λουτρό αίματος.

Μετά το μακελειό η εταιρεία Gold Apollo από την Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τους βομβητές κατασκεύασε η BAC Consulting KFT με έδρα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη

Οι τηλεειδοποιητές AR-924 κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, με έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την Gold Apollo, μια εταιρία από την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την Gold Apollo τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα το απόγευμα της Τρίτης με αποτέλεσμα 9 άτομα να σκοτωθούν και πάνω από 2.750 να τραυματιστούν, τους κατασκεύασε εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία.

Κατά την ίδια ανακοίνωση τους βομβητές AR-924 κατασκεύασε η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα τη Βουδαπέστη στην οποία η ταϊβανέζικη εταιρεία είχε δώσει την άδεια να χρησιμοποιεί το εν λόγω σήμα

«Βάσει της συμφωνίας που είχε γίνει, είχαμε δώσει στην BAC την άδεια να χρησιμοποιήσει το brand για την πώληση των προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, αλλά η σχεδίαση και η παρασκευή των προϊόντων ανήκει εξ ολοκλήρου στην BAC» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gold Apollo.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της εταιρείας από την Ταϊβάν, Χσου Τσινγκ Κουάν, είπε ότι η συμφωνία με την ουγγρική BAC ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η εταιρεία αυτή έχει συνεργαστεί μαζί μας και πουλάει αρκετά από τα προϊόντα μας. Ήθελαν να παρασκευάσουν και βομβητές οπότε μου ζήτησαν την άδεια για να χρησιμοποιήσουν το όνομα της εταιρείας μας» είπε ο Χσου.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Associated Press, όταν οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία και για την ουγγρική εταιρεία, ο Χσου όχι μόνο δεν παρουσίασε κάποιο έγγραφο αλλά αποχώρησε χωρίς να δώσει άλλες απαντήσεις.

Ποιος κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις;
Όπως μεταδίδει το CNN η επίθεση ήταν μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ, και του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τις εκρήξεις. Η Χεζμπολάχ πάντως υπόσχεται αντίποινα και δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ.

Όμως και η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση ως «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Χεζμπολάχ αγόρασε τους βομβητές τους τελευταίους μήνες, είπε μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας. Αυτές οι συσκευές πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα μετά τη λήψη ενός μηνύματος. Το Ισραήλ φέρεται να τοποθέτησε τα εκρηκτικά δίπλα στην μπαταρία σε κάθε βομβητή καθώς και έναν διακόπτη έκρηξης, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενες Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους.

Οι εκρήξεις στους δείχνουν ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβιάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της Χεζμπολάχ, λέει πρώην αξιωματικός της CIA, στο CNN.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, κατά την οποία πυροδοτήθηκαν μικρές ποσότητες εκρηκτικών που ήταν στους βομβητές. Το άτομο μίλησε στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να συζητήσει τις πληροφορίες δημόσια.

Υπήρχε αίμα στους δρόμους»: Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν μακελειό στη Βηρυτό μετά από εκρήξεις
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN πώς άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι στους δρόμους της λιβανικής πρωτεύουσας μετά τις φονικές εκρήξεις τηλεειδοποίησης την Τρίτη. Ένας μάρτυρας, ο οποίος μίλησε στο CNN έξω από το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού και ζήτησε να μην κατονομαστεί, επικαλούμενος φόβους για την ασφάλειά του, περιέγραψε ότι πήγε έξω σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού αφού διάβασε για τις εκρήξεις στο Διαδίκτυο.


«Βγήκαμε στους δρόμους και βρήκαμε το προάστιο σαν να ήταν μια πόλη ζόμπι», είπε. Τραυματίες κείτονταν διάσπαρτοι στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των τραυματιών ήταν και κάποιοι φίλοι του. Ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω φόβου για την ασφάλειά του, είπε ότι οδηγούσε στη δουλειά του όταν είδε ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού.

«Μας εξέπληξε που υπήρχε πολύς κόσμος… υπήρχε αίμα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», είπε.

Άλλος μάρτυρας είπε ότι είχε πάει σε ένα νοσοκομείο για να επισκεφτεί έναν φίλο που κουβαλούσε έναν από τους βομβητές όταν εξερράγη. «Αυτή η συσκευή δεν ήταν μόνο στα χέρια των ανθρώπων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, αλλά στα χέρια όλων των ανθρώπων. Υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα της ασφάλειας που χρησιμοποιούσαν αυτή τη συσκευή και τραυματίστηκαν επίσης», πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook