Νέες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας μία μέρα μετά τις ταυτόχρονες πυροδοτήσεις χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ – Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε σε 12 και οι τραυματίες άγγιξαν τους 3000 με τους 170 τουλάχιστον να είναι σε κρίσιμη κατάσταση από τις χτεσινές εκρήξεις βομβητών στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα , αυτή τη φορά σε φορητούς ασυρμάτους.

Αν και αρχικά μεταδόθηκε από τα μέσα ότι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες τραυματίστηκαν, ο τραγικός απολογισμός έχει φτάσει τους 9 νεκρούς, μετά την έκρηξη των φορητών ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αργά το απόγευμα της Τετάρτης Η νέα επίθεση σημειώνεται μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι εκρήξεις χιλιάδων βομβητών σε όλο το Λίβανο.

Τουλάχιστον μία από τις σημερινές εκρήξεις σημειώθηκε σε κηδεία που οργανώθηκε για τους νεκρούς που σκοτώθηκαν χτές στο Λίβανο. Οι σημερινές εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, δήλωσε πηγή ασφαλείας και μάρτυρας, στο Reuters.

Μάρτυρας περιέγραψε στο CNN την σημερινή έκρηξη σε φορητό ασύρματο ενώ ήταν σε κηδεία των θυμάτων με τους βομβητές.Ο μάρτυρας που βρισκόταν σε μια κηδεία της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού περιέγραψε στο CNN το χάος καθώς τα walkie-talkies φαινόταν να εκρήγνυνται γύρω στις 5 μ.μ. τοπική ώρα.

Ο μάρτυρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, είπε στο CNN ότι ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, ακολουθούμενος από ουρλιαχτά. Είπαν ότι ο άνδρας του οποίου η ασύρματη συσκευή εξερράγη ήταν αιμόφυρτος και τα χέρια του είχαν ανατιναχθεί.

Το CNN δείχνει walkie-talkies μετά την έκρηξη στον Λίβανο σήμερα Τετάρτη.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυνόμενου πολέμου. Ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέα φάση στην επίθεση» και ότι «η τιμωρία είναι βέβαιο ότι πλησιάζει», εννοώντας βέβαια αντίποινα στο Ισραήλ.

Οι συσκευές που ανατινάχτηκαν σήμερα αγοράστηκαν πριν από περίπου πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που ανατινάχτηκαν χθες.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ βλέπουν πίσω από την επίθεση και αμερικανικά μέσα και μιλούν για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

AXIOS: «Η Μοσάντ επιτέθηκε νωρίτερα γιατί η Χεζμπολάχ είχε αντιληφθεί τα σχέδιά της

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο AXIOS η Μοσάντ προχώρησε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε στην επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι μέλη της Χεζμπολάχ είχαν αντιληφθεί τα σχέδιά της.

Εκτιμάται πως σε κάθε βομβητή είχαν τοποθετηθεί 20 γραμμάρια εκρηκτικών. Είχαν αγοραστεί πρόσφατα από την Χεζμπολάχ, που αποφάσισε να αποφύγει τη χρήση κινητών για να μην εντοπίζονται μέσω του GPS οι κινήσεις της. Φέρουν το λογότυπο εταιρείας της Ταϊβάν που όμως αρνείται ότι κατασκευάστηκαν εκεί.

Στο μεταξύ η ουγγρική εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση σήμερα. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ανάλογη η τοποθέτηση και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Το Κρεμλίνο εκτιμά πως μετά αυτό το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει πράξη υβριδικού πολέμου, η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

ΟΗΕ : Ξεκινά έρευνα για τις μαζικές εκρήξεις – Όσοι διέταξαν μια τέτοια επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, ζήτησε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις εκρήξεις στις συσκευές τηλεειδοποίησης. Ο Volker ανέφερε σε δήλωση ότι η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ατόμων χωρίς να γνωρίζει ποιος κρατούσε τις συσκευές ή τη θέση τους, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη, ενδελεχής και διαφανής έρευνα ως προς τις συνθήκες αυτών των μαζικών εκρήξεων και όσοι διέταξαν και πραγματοποίησαν μια τέτοια επίθεση πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook